Petak, 27 siječnja, 2023

Oglasili se iz vrtića “Trnoružica” nakon što ih je majka dječaka sa posebnim potrebama optužila za diskriminaciju: “Dječak sa Downovim sindromom je sklonjen zbog sigurnosti”

Nemojte propustiti

– Kad sam pitala ravnateljicu zašto Jakov nije sudjelovao rekla je: ‘Gospođo ako vam se ne sviđa ima još 10 drugih vrtića idite slobodno!’ Mi idemo naravno, ali nećemo šutit i stavit sve pod tepih to ne zaslužuje nitko, a najmanje dijete od pet godina”, napisala je majka dječaka

Nakon što je majka dječaka sa Downovim sindromom na društvenim mrežama podijelila snimak gdje tvrdi da su njenog sina diskriminisali ne dozvoljavajući mu da učestvuje u božićnoj predstavi vrtića “Trnoružica”. Oni su se sada oglasili i oštro odbijaju sve kritike.

Dragana Mandić, majka dječaka koji ide u ovaj vrtić, a koji se nalazi na snimku gdje se vidi da ga odgajateljica sklanja s bine tokom priredbe, napisala je svoju verziju o tome šta se dogodilo.

Dok su druga djeca na pozornici pjevaju, Jakov je na klupi pleše i čeka da sve završi.. Znači da se radilo sa njim, kojim povodom on nije mogao na binu i zašto je skinut sa iste? Kad sam pitala ravnateljicu zašto Jakov nije sudjelovao rekla je: ‘Gospođo ako vam se ne sviđa ima još 10 drugih vrtića idite slobodno!’ Mi idemo naravno, ali nećemo šutit i stavit sve pod tepih to ne zaslužuje nitko, a najmanje dijete od pet godina”, napisala je.

Međutim, iz “Trnoružice” tvrde da je ona “netačno i neobjektivno iznijela činjenice” te da je dječak učestvovao na priredbi, ali da je sklonjen zbog sigurnosti, a ne s ciljem diskriminacije.

“Tokom priredbe, koju su pripremile odgajateljice, sudjelovala su djeca svih skupina, a u kojim skupinama se nalaze i djeca s poteškoćama u razvoju. Apsolutno su neistiniti navodi kako je dijete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno sudjelovati na priredbi. Izdvajanje bilo kojeg djeteta nije bila namjera, niti je praksa djelatnika vrtića bilo koga diskriminirati ili ugrožavati, a pogotovo ne djecu sa poteškoćama u razvoju. Naprotiv, dječji vrtić Trnoružica je jedini vrtić u Širokom Brijegu koji prima djecu s posebnim potrebama, a o kojima se brine profesionalno i odgovorno posebno obraćajući pažnju na njihovo socijalno uključivanje. Vezano za sporni trenutak koji se vidi na jednoj od snimki, dječak je izišao na binu, proveo na istoj određeno vrijeme, a nakon toga odgajateljica ga je uzela u naručje, nakon čega je ostatak vremena dijete provelo u njenom naručju. Odgajateljici niti bilo kome od djelatnika apsolutno nije bila namjera dijete isključiti iz predstave, već je namjera bila zaštiti dijete od pada u trenutku dok druga skupina djece izvodi svoju kratku točku”, napisali su oni u svom demantiju majčinih navoda.

Dalje kažu da je iskreirala snimak u garderobi i lažno predstavila situaciju.

“Nakon toga, dijete je ostalo na predstavi sve dok njegova majka nije napustila dvoranu i odvela dijete u garderobu. U garderobi je nastala druga sporna snimka kojom je majka Dragana Mandić stvorila neistiniti narativ da djelatnici vrtića izoliraju dijete od ostalih. Svi djelatnici vrtića odgovorno tvrde da nikome od njih nije bila namjera izolirati dijete od ostale djece niti je bilo tko od djelatnika odveo dijete u garderobu”, kazali su.

Ističu da su “žalosni i začuđeni iznesenim stavovima gospođe Dragane Mandić” jer “njen stav nikako ne oslikava realno čitavu situaciju”.

“Nitko od odgajatelja kao niti ja osobno nismo doživjeli ovaj događaj na način kako ga je iznijela majka djeteta. Posebno ističemo činjenicu da nijednom do sada nismo imali primjedbi na naše ophođenje sa djecom sa poteškoćama u razvoju od njihovih roditelja, a pogotovo da ih na bilo kakav način diskriminiramo ili izdvajamo. Iznimno nas žalosti što na ovakav način moramo reagirati na iznesene stavove gospođe Dragane Mandić kao majke djeteta, ali su njeni navodi stvorili toksičnu atmosferu u javnom prostoru, a javnost zaslužuje znati istinu. Objektivne i utemeljene kritike su uvijek dobrodošle, ali to ovdje zaista nije slučaj”, zaključili su iz vrtića.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dragana (@_draganamandic)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mostarac doživio šok kod bankomata kada je dizao plaću, htjela mu se p(r)odati za 30 KM: ‘Je li moguće da se to događa u...

- Ostao sam zatečen, je li moguće da se to događa u centru grada? Da siromaštvo i potreba mogu potaknuti...

Možda vas zanima i ovo