Srijeda, 3 ožujka, 2021

Oglasilo se Tužilaštvo BiH nakon saslušanja Milorada Dodika

Nemojte propustiti

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Na radost mnogih Bosanaca i Hercegovaca: Veći dio ceste do Neuma u funkciji do početka ljeta

Intenzivno se vode aktivnosti u vezi s izgradnjom obilaznice oko Stoca, odnosno, pristupne tačke buduće trase ovog puta. Do početka...

Hadžifejzović pitao Vučića: Jesi li pucao na Sarajevo?

- Ne tjerajte me da govorim šta stvarno mislim o tom pitanju, jer sam to rekao u lice i...

U idućih 14 dana očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije sedmice. Dok se stalno nešto čeka i očekuje odnosno...

Zbog afere “Ikona”, ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič boravio je nedavno u Sarajevu, gdje se sastao sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je boravio u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz ove pravosudne institucije.

“Povodom više medijskih upita, možemo potvrditi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH, u predmetu u javnosti poznatom kao ‘Ikona’. Više informacija ili detalja u ovom trenutku ne možemo davati”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Zbog afere “Ikona”, ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič boravio je nedavno u Sarajevu, gdje se sastao sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić. Zatraženo je izuzimanje spornog predmeta i omogućavanje dolaska ukrajinskih eksperata koji bi, zajedno s domaćim ekspertima, utvrdili sve okolnosti u vezi s ikonom.

Na sastanku je zatražio da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini izuzmu predmet, ali i da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi se uključili u zajedničku istragu. Ponovljeno je da Ukrajina nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone iz ove zemlje, jer predmet predstavlja kulturnu vrijednost od državnog značaja.

Tri sata trajao je razgovor ukrajinskog ambasadora s glavnom tužiteljicom BiH. Nakon sastanka, Vasilj Krilič bez odgovara je na brojna novinarska pitanja, tek kratko kaže, istraga je u toku.

Kako je sporna ikona stigla u BiH i kako se našla u posjedu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, pitanja su na koja još nema odgovora.

Ranije je potvrđeno da je do sada saslušano nekoliko svjedoka, ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, odnosno da će biti saslušana sva tri člana Predsjedništva BiH. Milorad Dodik, od kojeg je sve krenulo, i dalje ostaje pri svom ranijem stavu – radi se o privatnom vlaništvu, Ukrajina nikada nije zatražila povrat ikone, radi se o isfabrikovanom problemu.

Milorad Dodik ranije je kazao kako se ikona Svetog Nikole nalazi na sigurnom, u sefu u njegovom kabinetu u Istočnom Sarajevu, odnosno u zgradi Vlade RS. Ove navode niko do sada nije potvrdio.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Možda vas zanima i ovo