Utorak, 18 svibnja, 2021

Oglasio se i Milorad Dodik o navodima iz dokumenta o pripajanju RS Srbiji i kantona u BiH Hrvatskoj!

Nemojte propustiti

“Ni ja nisam vidio nikakav dokument, ne znam da li ga ima ili nema. Impresivna je galama koja se digla samo zato što je neko pomenuo priču o mirnom razlazu. Kao da je atomski razlaz”, kazao je danas Milorad Dodik odgovarajući na novinarska pitanja u Beogradu.

“Znači jedan miran razlaz treba da se stavi kao jedna od opcija koja treba da bude jedna od važnijih stvari o kojima će se raspravljati. A to da li će biti mirno ili će nešto biti nasilno ne zavisi od nas dole”, dodao je.

Od koga zavisi?

“Zavisi više od ovih.. Kada pričate s nekim Amerikancem i da on kaže “A da, postoji mogućnost rata”, dovoljno je da oni kažu da neće biti rata i da ako neko pokuša nešto da uradi da će osjetiti snagu SAD-a kako oni to često govore da ćemo osjetiti. Neka oni garantuju mir svojom snagom i da dozvole politički dogovor u BiH između važnih elemenata. To su tri konstitutivna naroda. Naravno, treba da pribavimo i regionalne i druge faktore za takvo rješenje. Nema veće stvari od toga da na pokažemo civilizacijsko dostignuće i mirno se raziđemo”, dodao je Dodik.

“I ja sam protiv rata”

Poručio je da je i on lično protiv rata i ne želi da iko vodi bilo kakav rat.

“I ja sam protiv rata, i ja neću ratovati i ne želim da srpski narod bilo gdje dovedem u poziciju da razmišlja o tome ili vodi bilo kakav rat. Ali ću uporan biti u tome da insistiram da BiH ne može, nema šanse da uspije, nema bazičnog dogovora o ničemu. BiH je sklepana kao realizacija njihove ideje o velikom liberalnom poretku u svijetu i pokaže se da narodi koji su ratovali mogu da se pomire. Nemam potrebe da se i s kim mirim niti koga da prizivam. Ne želim da budem zarobljenik pogrešnih koncepcija iz devedesetih i 25 godina nakon da ne smijem da o tome govorim“.

Još je kazao da je o tome neformalno pričao sa bivšim ambasadorima.

“Da li ima razgovora o tome, najčešće neformalnih – ima. Nema nijednog ambasadora koji je otišao iz BiH a ja ga sreo nakon 5-6 godina a da ne dijeli isto mišljenje kao i ja, a to je da BiH ne može nikako”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo