Utorak, 22 lipnja, 2021

Oglasio se imam u Australiji koji je porijeklom iz BiH: Tarrant nije slučajno odabrao Novi Zeland

Nemojte propustiti

Bošnjačka zajednica u Australiji, a i na Novom Zelandu, ostala je šokirana nakon napada na džamije u Christchurchu. Ušli smo u noć uznemireni.

Šta donosi jutro, vidjet ćemo, kazao je u razgovoru za N1 hafiz Ensar Ćutahija, imam u Australiji.

U napadu na dvije džamije na Novom Zelandu poginulo je 49 ljudi. Mediji prenose da je jedan od napadača, Brenton Tarrant, na oružju koje je koristio ispisao imena Miloša Obilića, Baje Pivljanina, Novaka Vujoševića, Marka Miljanova, a u automobilu, kojim se dovezao, puštao je pjesmu “Od Bihaća do Petrova Sela”, u kojoj se pominje i Radovan Karadžić.

Kako je vijest u vezi s napadima primila islamska zajednica Bošnjaka u Australiji?

Danas sam sa jednim kolegom bio u službenoj posjeti našem agentu u vezi hadža i tada smo dobili ovu vijest. Sve nas je presjeklo i šokiralo. Nismo mogli vjerovati. Gledali smo snimke egzekucije nevinih klanjača…ušli smo u noć uznemireni. Šta donosi jutro, vidjet ćemo? Svijet je ovdje iznenađen, ne može vjerovati da se to ovdje desilo.

Da li se mogao očekivati napad na Novom Zelandu? Je li bilo ranije nekih islamofobnih prijetnji?

Novi Zeland je jedna specifična zemlja, vrlo miroljubiva zemlja u kojoj postoji malobrojna bh. zajednica. Kako bi mi kazali – to je jedan dženet na Zemlji. Niko nije mogao pretpostaviti. Ali ako pročitate manifest zločinca on kaže da je baš izabrao Novi Zeland jer su smatrali da će pokolj biti uspješniji i masovniji i jer su smatrali da niko neće reagovati. Smatrali su da će smrtonosni efekat biti mogo veći.

Napadač Brenton Tarrant je u svome manifestu kazao da treba izvršiti “oslobođenje od okupatora”?

Ovdje postoji nekoliko momenata koji su zabrinjavajući. Prije samog pokolja on je objavio manifest. On se poziva da nijedan bijeli evropski muškarac ne smije dozvoliti propadanje zapadnoevropske bijele kulture. Napad u Christchurchu je napad na čovječanstvo. On što dalje zabrinjava su komentari. On je sebe javno snimao i to je išlo u eter. Vidi se da je bio pod uticajem video igara. To je jedan presedan.

Poražavajući su komentari koji okrivljavaju muslimane. Čak je jedan senator rekao da ne treba kriviti počinioca zločina nego su krivi muslimani što su došli u Australiju i krivi su što su živi. To je jedno opasno i bolesno razmišljanje.

Što se tiče islamske zajednice Bošnjaka apelujem na naše ljude da budu pribrani i mudri. I da ostanu u kontaktu sa svim našim zajednicama. Posebno hoću da pohvalim reakciju policije koja je ponudila svaku vrstu podrške i obećali su da će patrolirati oko naših džamija.

Izvor: N1

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo