Utorak, 30 studenoga, 2021

Oglasio se TV voditelj: Fikret Hodžić o nabavci respiratora preko svoje firme

Nemojte propustiti

Nakon informacije da je poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice uvoznik respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH, a zbog čega je i Tužilaštvo KS najavili provjere ove nabavke, saopćenjem se oglasio direktor “Srebrene maline” i TV voditelj Fikret Hodžić.

On je u saopćenju potvrdio informaciju da je njegova kompanija, kako kaže, u vrlo specifičnim i teškim tržišnim uslovima, uspjela nabaviti 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije Bosne i Hercegovine.

“Najveći dio respiratora, njih 80, već je stigao u našu zemlju. O tome su izvještavali i brojni regionalni mediji. Kao što je svima poznato respiratori su trenutno najtraženija roba na svijetu pa i najveće i najbogatije države imaju probleme u njihovoj nabavci. Naše zadovoljstvo je tim veće jer smo, iskoristivši svoje relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine ovom nabavkom uspjeli značajno osnažiti naš zdravstveni sistem. Istina, prije nekoliko mjeseci nismo pomišljali da ćemo se baviti i nabavkom medicinske opreme. Ali smo i dovoljno odgovorni da ukazanu priliku iskoristimo, naročito nakon uviđanja da bi bez uključivanja „FH Srebrene maline“, Federacija respiratore mogla čekati, kako je neko od kritičara i dobio informaciju, do septembra ili oktobra. Preuzeli smo odgovornost, svjesni da tako umirujemo vlastitu savjest i vraćamo dug zajednici, a da će biti onih koji će i u humanom poslu i gestu pronaći osnove za napade”, naveo je Hodžić.

Kaže da je “Srebrena malina“ uvezla respiratore iz Kine, a u transportu su korištene usluge nekoliko međunarodnih aerodroma, carinske i sigurnosne agencije nekoliko država izdale su potrebnu dokumentaciju, kao i državne agencije specijalizirane za kontrolu i praćenje trgovine medicinskom opremom.

“Uz navedeno, niz međunarodnih organizacija prati svaki oblik i svaki segment trgovine respiratorima na globalnom nivou. Tako je bilo i sa našom isporukom. Uz navedeno, ispoštovani su svi domaći preduslovi, sve domaće obaveze i procedure. U posao su bile uključene nadležne institucije, vlade, strane ambasade s izdavanjem potrebnih dokumenata. Niko, ni na jednom meridijanu nas nije zaustavio i upitao: Kako to da preduzeće „FH Srebrena malina“ d.o.o. kupuje respiratore. Posao smo uspješno završili jer poštujemo zakone i procedure, ne petljamo i ne varamo. Volimo zemlju i poljoprivredu, ali nismo „poljoprivredno gazdinstvo“. Da su nas oni koji se danas predstavljaju da znaju sve o nama nekada posjetili u Srebrenici, da su navratili do Sućeske, znali bi da iza nas stoji samo mnogo rada”, istaknuo je on.

Podršku, kako navodi, nisu ni očekivali, ali, poručuje svima da ih poštede nepravednih i zlonamjernih napada.

“Posao s nabavkom respiratora za Federaciju, iako je imao i humanitarni karakter, prije svega, bio je trgovina. U toj trgovini naša kompanija „FH Srebrena malina“ d.o.o. zaradila je određeni novac. Oni koji se bave „prostim računicama“ već su nas proglasili milionerima. Neki drugi kažu da „živimo na kredit“. Istina je u sredini. Jako mnogo radimo, u kreditima smo, ali ostane dovoljno i za nas i naših deset radnika, za desetke kooperanata. U poslu s respiratorima nismo bili vođeni profitom. Naprotiv, s obzirom na vrstu posla koju smo uradili, našu zaradu bismo mogli smatrati skromnom. Ali, ponavljamo, zarada nam i nije bila na prvom mjestu. Na kraju, iskreno se nadamo da će nedaća koja nas je zadesila brzo proći. Da će potreba za respiratorima biti sve manja. A mi u „FH Srebrena malina“ nastavit ćemo vrijedno raditi, ulagati u sebe i u svoje proizvode, pa valjda dočekamo dan da naši ljudi budu i ponosni na nas”, poručio je Hodžić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

SIPA uhapsila devet pripadnika vojne policije RS-a zbog ratnog zločina iz 1992. godine

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela...

Možda vas zanima i ovo