Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Oglasio se Inzko: “Sve dok se političari poput Dodika i Čovića ponašaju tako kako se ponašaju, ja ću biti tu“

Nemojte propustiti

U toku je deset posebna sjednica Narodne skupštine RS posvećene odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojom se ono knjiži na ovaj entitet, proglasi neustavnim.

“Ubijeđen sam da do toga referenduma neće doći, zbog prošlosti. Čak i ako bi se desio ne bi imao zakonske validnosti”, kazao je u razgovoru za televiziju N1 visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko povodom trenutne političke situacije u našoj zemlji.

“Mi ćemo insistirati da se Dejtonski ugovor poštuje. Dejtonom je zagarantovan suverenitet i integritet BiH, tu je i Ustav BiH. Po Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo da se otcijepe”, kazao je Inzko.

“Otcjepljenje bi bilo prekoračenje crvene linije, a međuentitetska linija nije nikakva granica nego linija kakvu imamo u Hrvatskoj među županijama, kao i pokrajine u Njemačkoj. Ali sve je to BiH koja vuče svoj teritorijalni suverenitet i ne smijemo zaboraviti da je BiH primljena u UN kao jedinstvena država 1992. godine, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom, isti dan. Sve su primljene isti dan u UN i to je oslonac i temelj za BiH. Unutrašnje granice su se mijenjale u Dejtonu, ali samo unutrašnje”, dodao je Inzko.

Kazao je da je svjestan da su neki građani razočarani jer “ne nastupa tvrđe”.

“Znam da su neki građani razočarani što ja ne nastupam tvrđe, sjećaju se Ashdowna. Tada je bila druga atmosfera, međunarodna zajednica je bila mnogo prisutnija. Kada su domaća rješenja dobra, ona su najbolja i najtrajnija.”

“Svaki rat je počeo riječima. Što se tiče stranih sudija, to je izvorni Dejton koji su svi potpisali. Zašto bi mi imali nešto protiv nekog stranca, svi žele u EU. Nedavno je bio tu gospodin Priebe, uradio je analizu u pravosuđu, i on je stranac i uradio je to za našu korist, da bi nam pomogao”.

Inzko je kazao da bi se ukidanjem stranih sudija promijenio balans.

“Ako bi se sudije ukinule, balans ne bi bio isti i morao bi se mijenjati Dejton. Došlo bi do Dejtona 2”.

Korištenje bonskih ovlasti?

“Imao sam veliku želju. Ja bih želio da bude 40 posto žena u politici. Taj zakon su primili domaći političari i nikad ga nisu primjenili. One bi mijenjale stvari, nisu toliko nacionalistički orijentisane i one bi mijenjale stvari”.

O tome koliko dugo će institucija OHR-a biti prisutna u BiH, Inzko je bio prilično jasan i direktan…

“Sve dok se političari poput Milorada Dodika i Dragana Čovića ponašaju tako kako se ponašaju, ja ću biti tu”.

Welcome RSExit!

Podsjetimo, u toku je deset posebna sjednica Narodne skupštine RS posvećene odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojom se ono knjiži na ovaj entitet, proglasi neustavnim.

Tokom obraćanja na sjednici, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je, između ostalog, poručio: “Goodbye BiH, welcome RSExit!”

Iz EUFOR-a su istakli da, kako su naveli, prate situaciju u Bosni i Hercegovini.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Mektić u nevjerici šta Dodik radi: Ljudi ovo je stanje potpunog haosa, ne može to činiti

- Policiji se nadležnosti mogu nametati samo zakonom, a ne kako Dodik kaže izdali smo (usmeno) uputstvo o ponašanju...

Možda vas zanima i ovo