Subota, 16 listopada, 2021

Ogorčena majka iz Sarajeva: Sinoć su mom djetetu (6) u Hitnoj pomoći dali lijek koji ga je mogao ubiti

Nemojte propustiti

Ajla Habul Velagić, majka šestogodišnjeg dječaka iz Sarajeva, obratila se javnosti zbog šokantnog događaja nakon što je sinoć, kako sumnja, dežurna doktorica, nesavjesnim liječenjem mogla dovesti do ozbiljnih posljedica, pa čak i fatalnog ishoda. Sve se dogodilo svega nekoliko dana nakon skandaloznog slučaja sa istom doktoricom u glavnoj ulozi, kada je ogorčeni gospodin Muhamed Alispahić obavijestio javnost da njegovom bolesnom djetetu u Hitnoj pomoći nije čak izmjerena ni (vrlo visoka) temperatura. Pročitajte pismo ogorčene majke. Tekst prenosimo u cjelosti sa portala Doznajemo.

Ilustracija (Foto: Doznajemo)
Ilustracija (Foto: Doznajemo)

Poštovani, obraćam se jer sam povrijeđena i ogorčena. Naime, moj muž je sinoć (ponedjeljak 1. 4. 2013. godine) odveo dječaka od 6 godina u Hitnu pomoć zbog kašlja i bolova u plućima. Dežurna doktorica ga je pregledala i nakon dane inhalacije, preporučila korištenje antibiotika. Moj muž je napomenuo da je dijete alergično na penicilin i njegove prozvode, a nakon toga je medicinski tehničar koji je bio u smjeni sa njom, donio knjižicu dječaka i rekao da isto to i piše u knjižici. Dakle CAVE PENICILIN.
Uprkos činjenici i saznanju da je dijete alergično, odnosno da uzimanje ovog lijeka može biti kobno za osobe alergične na njega, doktorica mu propisuje sirup Klavax (Klavax je antibiotik koji se daje za bakterijske infekcije, op. prir.). Kad je sirup bio u mojim rukama, ja za svaki slučaj pročitam uputstvo na kojem piše, između ostalog, da je upravo na bazi amoksicilina te da se NE SMIJE davati ako je dijete alergično na amoksicilin ili neki drugi penicilinski antibiotik.

U suprotnom, reakcije mogu biti ozbiljne, čak i sa smrtnim ishodom. Nakon toga sam nazvala apoteku da se i tu informišem, i jako ljubazna apotekarka mi također potvrdi da nipošto ne dajem djetetu lijek. Nazovem dotičnu dežurnu pedijatricu, i prenosim vam razgovor:

– Doktorice, maločas je moj muž dolazio s dječakom, iako ste upozoreni da je dijete alergično vi mu dajete lijek na bazi pencilina. Ona zamuckuje i odgovara da ne zna kako je to promaklo, te da muž dođe da zamijeni lijek!!?

Na moje pitanje kako se zove, prvo je bila minuta šutnje pa je tiho rekla dr. (Sofija).Ferović. Zaista sam ogorčena, da je bar dotična rekla izvinite, da je rekla ne znam šta se desilo ili bilo šta drugo, ja bih lakše podnijela kardinalnu grešku, zbog koje bi se svugdje normalno ostajalo bez titule.

Sreća da čitam uputstva o lijeku, ali šta će roditelj koji još uvijek vjeruje ljekarima, šta će majke koje u žurbi nemaju možda vremena čitati isto, šta će nepismeni ljudi koji ne znaju čitati i povjeruju da im dijete treba popiti ono sto da ljekar?

Kakve su mogle biti posljedice?

Anafilaktički šok je najteži oblik alergijske reakcije (reakcija unijet alergen sa antitijelom u organizmu) koji nastaje u toku 1-5 minuta nakon parenteralne aplikacije nekog lijeka ili nehumanih bjelančevina. Ako se ne reaguje na vrijeme ima smrtni ishod. Alergeni (uzroci) mogu biti i razni lijekovi, antibiotici, ali i anestetici, analgetici itd.

U trenutku kad osoba dođe u kontakt sa alergenom može osjetiti:
– iznenadnu slabost sa jezom i drhtavicom,
– lice postaje blijedo i pepeljasto, obliveno hladnim znojem,
– disanje postaje čujno, a može se javiti i apneja (prekid u disanju)
– puls postaje veoma ubrzan
– nastaju konvulzije
i ako se osobi HITNO ne pomogne, gubi svijest i nastupa smrt.

Simptomi mogu biti i manje izraženi, a takođe su opasni po život.

Zato stručnjaci upozoravaju:

– Nikada ne primati lijekove privatno, bez konsultacije sa ljekarom
– Uvijek proveriti alergijsku dijatezu osobe (da li je već alergičan na nešto)
– Nikad ne odlaziti iz ambulante odmah po primanju lijeka

Izvor: Doznajemo

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo