Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Ogorčeni radnik firme iz BiH: Ponuđeno nam je da radimo za 380 KM

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Kompanija je čvrsta u svojoj odluci da, zbog globalne pandemije COVID-19 i novonastale finansijske štete, nije u stanju razgovarati o ekonomskim uvjetima i eventualnom povećanju radničkih plaća.

Štrajk većine radnika iz donjovakufskih pogona firme „Olip-Bosna“ d.o.o Travnik, koji su prije nekoliko dana obustavili proizvodnju, nezadovoljni odlukom menadženta o umanjenju aprilskih plaća.

– Štrajk još traje, iako nam je jučer onemogućeno da budemo u krugu preduzeća. Nije bilo nikakvih razgovora. Dobili smo samo papir za potpis onih koji su se voljni vratiti na posao i raditi iduća dva-tri mjeseca za 380 KM – kazao je jutros Feni jedan od ogorčenih radnika.

Dodao je kako se trenutno kod kuća nalazi oko 130 uposlenih, i da je sve više onih koji su pristali na nove uvjete menadžmenta „koji su štetni za radnike, s obzirom da proizvodni pogoni, ni tokom pandemije, nisu prestajali s radom“.

U međuvremenu su se, saopćenjem za javnost, oglasili iz uprave preduzeća, ističući kako „prekid rada zaposlenih nije zakonit, jer nikada nije službeno najavljen“, te da je radnicima, bez obzira na ovu činjenicu, ponuđeno da se vrate na posao.

Foto: BHRT

– Radnicima smo uputili posljednji, četvrti poziv da se vrate na svoja radna mjesta, na što je jedan broj njih i pristao. Dali smo im priliku da u pisanoj formi predaju svoje zahtjeve koje će kompanija uzeti u razmatranje, radi pronalaska najboljeg rješenja za obje strane, ali su to oni odbili – navedeno je, između ostalog, u saopćenju.

Kompanija je, istaknuto je, čvrsta u svojoj odluci da, zbog globalne pandemije COVID-19 i novonastale finansijske štete, nije u stanju razgovarati o ekonomskim uvjetima i eventualnom povećanju radničkih plaća.

Napominju da je od aprilske plaće odbijen samo stimulativni dio, u znak solidarnosti prema onim radnicima koji nemaju mogućnost da fizički budu na poslu, zbog pomanjkanja i otkazivanja narudžbi kupaca.

– Nadali smo se da će ta odluka kod radnika bii prihvaćena s većim razumijevanjem. Ovako, ogromna šteta nanesena je firmi, o čemu niko od uposlenika nije razmišljao – poručili su iz uprave preduzeća.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo