Srijeda, 28 rujna, 2022

Ogorčenje u Rusiji: Lavrov želi ići u UN, ali SAD mu još nije dao vizu

Nemojte propustiti

Po sporazumu iz 1947., SAD mora dopustiti pristup stranim diplomatima Ujedinjenim narodima. No Washington objašnjava da može uskratiti vize iz razloga koji se odnose na “sigurnost, terorizam i vanjsku politiku”

Rusija je zatražila 56 viza od SAD-a za posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova s izaslanstvom New Yorku u povodu godišnjeg zasjedanja UN-a ovaj mjesec, ali za sada nisu dobili ni jednu.

U pismu glavnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, koje je Reuters danas dobio na uvid, ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia ocijenio je da je to “zabrinjavajuće” jer je zadnjih nekoliko mjeseci Washington “stalno odbijao odobriti ulazne vize” nizu ruskih delegata za druge UN-ove događaje.

SAD: Informacije o odobravanju viza su povjerljive

SAD ozbiljno shvaća svoje obveze kao zemlja domaćin UN-a, rekao je glasnogovornik State Departmenta, dodajući da su informacije o odobravanju viza povjerljive po američkim zakonima pa ne može komentirati pojedinačne slučajeve.

Po sporazumu iz 1947., SAD mora dopustiti pristup stranim diplomatima Ujedinjenim narodima. No Washington objašnjava da može uskratiti vize iz razloga koji se odnose na “sigurnost, terorizam i vanjsku politiku”.

“Svake godine obradimo stotine viza za delegate Ruske Federacije na UN-ovim događajima”, rekao je glasnogovornik State Departmenta, dodajući da zahtjeve treba podnijeti što je prije moguće kako bi bili na vrijeme riješeni.

“To je posebno važno zbog ruskih neopravdanih poteza protiv naše ambasade u Rusiji, uključujući prisilno otpuštanje lokalnih zaposlenika i zaposlenika iz trećih zemalja, što je jako smanjilo broj našeg osoblja i prema tome kapacitete za obradu viza”, dodao je.

Ruski ambasador SAD mora brzo izdati tražene vize

Nebenzia je rekao da su zahtjevi bili predani američkoj ambasadi u Moskvi.

Zatražio je od Guterresa da “ponovno naglasi američkim vlastima da moraju brzo izdati tražene vize za sve ruske delegate i prateće osoblje, uključujući ruske novinare”.

Glasnogovornica UN-a Eri Kaneko rekla je da su Guterres i drugi visoki UN-ovi dužnosnici u uskom kontaktu s SAD-om i Rusijom u vezi viza.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Brajlović poručio Dodiku: Ne znamo baratati sa otrovima koji bi naškodili zdravlju, bujrum dođi da vidiš šta je čudo neviđeno

Dobro došao čovječe, ne brini, ne znamo baratati sa radio-aktivnim elementima poput polonija ili drugim otrovima koji bi naškodili...

Možda vas zanima i ovo