Četvrtak, 25 travnja, 2024

OHR: Državnom imovinom raspolaže samo BiH, jednostrani koraci su neprihvatljivi

Autor:Fena

Preporučeno

– Visoki predstavnik će i dalje pratiti ovo pitanje u skladu sa svojim mandatom u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma – najavljeno je iz OHR-a.

Prema relevantnim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine samo država BiH, kao titular državne imovine, može uređivati pitanje državne imovine odgovarajućim zakonima koje usvoji Parlamentarna skupština BiH, upozoravaju iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

U odgovoru na upit Fene o činjenici da su poslanici entitetske skupštine Republike Srpske (NSRS) usvojili zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti iz OHR-a podsjećaju da državnom imovinom može raspolagati samo država BiH, kako je to izričito uređeno Zabranom raspolaganja državnom imovinom.

– Svako raspolaganje koje je protivno odredbama te zabrane smatrat će se ništavnim – naveli su.

Ustavni sud BiH je više puta potvrdio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama te iz OHR-a kažu da su jednostrani koraci neprihvatljivi.

Upravo se čita:  Ambasada SAD-a: Ko je kriv za krizu u BiH?

– Oni ugrožavaju vladavinu prava, narušavaju pravnu sigurnost i sprečavaju sigurno poslovno i investicijsko okruženje. Djelovanje protivno jasnim odlukama Ustavnog suda koje su donesene u okvirima njegovih ustavnih ovlaštenja, moraju se tumačiti kao kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir – podvukli su.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je u komunikeima jasno stavio do znanja da očekuje od organa vlasti na svim nivoima u BiH da u potpunosti implementiraju odluke visokog predstavnika i obustave dalju nezakonitu uknjižbu državne imovine te pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH da se bez daljeg odgađanja angažira i usvoji zakon koji uređuje ovo pitanje.

Do sada je bilo više poziva da se razgovorom dođe do izbalansiranog i održivog rješenja tog pitanja na državnom nivou, te je visoki predstavnik Christian Schmidt pozvao sve odgovorne donosioce odluka i nosioce mandata da rade zajedno, poštuju vladavinu prava i djeluju konstruktivno za dobrobit svih građana BiH.

Upravo se čita:  Novi javni poziv za prevazilaženje energetske krize za građane BiH: Evo ko sve ima pravo na pomoć EU

– Visoki predstavnik će i dalje pratiti ovo pitanje u skladu sa svojim mandatom u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma – najavljeno je iz OHR-a.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) usvojili su jučer Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti po hitnom postupku. Za je glasalo 45 poslanika, protiv je bilo četvero, 15 suzdržanih.

Zakon o istoj materiji – nepokretnoj imovini, koji je NSRS ranije usvojio, u aprilu je suspendirao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, a Ustavni sud BiH stavio van snage u septembru.

Upravo se čita:  Transparency International o samovolji režima u RS-u: Otvara se prostor za kriminal i nekažnjavanje korupcije, a BiH se uvodi u neizvjesnost

Radi se o ponovnom pokušaju aktualiziranja tog pitanja putem prijedloga zakona koji, prema ocjeni stručnjaka, zapravo, predstavlja redizajniranu verziju zakona koji je već označen neustavnim.

Ustavni sud BiH je u svojoj odluci iz septembra konstatirao da RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je bila predmet tadašnjeg zakona o nepokretnoj imovini.

Inače, sama najava da će se ponovno aktuelizirati pitanje zakona čiju je neustavnost utvrdila najviša sudska instanca u BiH – Ustavni sud BiH, izazvala je brojne reakcije u bh. javnosti.

Najeksplicitniji u tom pogledu bili su članovi Predsjedništva – Denis Bećirović i Željko Komšić, koji su najavili da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, ukoliko NSRS spomenuti zakon ponovno odobri.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas