Srijeda, 3 ožujka, 2021

OHR naložio da se tajno izabere gradonačelnik Mostara

Nemojte propustiti

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Na radost mnogih Bosanaca i Hercegovaca: Veći dio ceste do Neuma u funkciji do početka ljeta

Intenzivno se vode aktivnosti u vezi s izgradnjom obilaznice oko Stoca, odnosno, pristupne tačke buduće trase ovog puta. Do početka...

Hadžifejzović pitao Vučića: Jesi li pucao na Sarajevo?

- Ne tjerajte me da govorim šta stvarno mislim o tom pitanju, jer sam to rekao u lice i...

Visoki predstavnik Valentin Inzko ističe kako poštivanje vladavine prava najbolje služi interesima građana koji su vijećnike izabrali na ove dužnosti.

Ured visokog međunarodnog predstavnika odlučio je poništiti rezultate prvog kruga glasanja za gradonačelnika Mostara, javlja Večernji list BiH.

“Prisiljen sam intervenirati kako bi podsjetio gradske vijećnike da će se izbori za gradonačelnika Grada Mostara morati provesti u skladu sa Statutom Grada Mostara, a naručito u skladu sa stavom 1. člana 36.

Statuta, kojim se predviđa da su izbori u Gradskom tajni ukoliko ovim Statutom nije drugačije utvrđeno”, stoji u pismu viskog predstavnika u BiH Valentina Inzka mostarskim vijećnicima.

Podsjetio je kako je prethodno jasno iskazao svoje mišljenje u vezi s primjenom ove odredbe na izbor gradonačelnika Grada Mostara.

“Obaviješten sam da se tokom rasprave u Gradskom vijeću pojedini vijećnici izjasnili protiv usvajanja zaključka o javnom glasovanju, pozivanjem na moju odluku iz 2009. godine.

Žalosno je to što je usprkos takvim intervencijama Gradsko vijeće ipak odlučilo podržati usvajanje zaključka i nastaviti s prvim krugom glasanja za izbor gradonačelnika, kršeći važeće odredbe Statuta Grada Mostara”, navodi se, između ostalog, u pismu, piše bljesak.info

Visoki predstavnik dodaje kako poštivanje vladavine prava najbolje služi interesima građana koji su vijećnike izabrali na ove dužnosti.

”Građani Mostara zaslužuju gradonačelnika koji uživa podršku i legitimitet, što je moguće postići isključivo ako je takva osoba izabrana u skladu sa Statutom Grada Mostara”, naveo je Iznko.

Kako se doznaje, naloženo je da se ponovo glasa u prvom krugu.

Vrijedi podsjediti da je Gradsko vijeće Mostara u petak već javno glasalo za gradonačelnika.

Tada su u drugi krug prošli kandidati Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (SDA), dok je iz utrke ispala Irma Baralija (BH blok).

Foto: vecernji.ba

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

Možda vas zanima i ovo