Četvrtak, 7 srpnja, 2022

OHR naložio da se tajno izabere gradonačelnik Mostara

Nemojte propustiti

Visoki predstavnik Valentin Inzko ističe kako poštivanje vladavine prava najbolje služi interesima građana koji su vijećnike izabrali na ove dužnosti.

Ured visokog međunarodnog predstavnika odlučio je poništiti rezultate prvog kruga glasanja za gradonačelnika Mostara, javlja Večernji list BiH.

“Prisiljen sam intervenirati kako bi podsjetio gradske vijećnike da će se izbori za gradonačelnika Grada Mostara morati provesti u skladu sa Statutom Grada Mostara, a naručito u skladu sa stavom 1. člana 36.

Statuta, kojim se predviđa da su izbori u Gradskom tajni ukoliko ovim Statutom nije drugačije utvrđeno”, stoji u pismu viskog predstavnika u BiH Valentina Inzka mostarskim vijećnicima.

Podsjetio je kako je prethodno jasno iskazao svoje mišljenje u vezi s primjenom ove odredbe na izbor gradonačelnika Grada Mostara.

“Obaviješten sam da se tokom rasprave u Gradskom vijeću pojedini vijećnici izjasnili protiv usvajanja zaključka o javnom glasovanju, pozivanjem na moju odluku iz 2009. godine.

Žalosno je to što je usprkos takvim intervencijama Gradsko vijeće ipak odlučilo podržati usvajanje zaključka i nastaviti s prvim krugom glasanja za izbor gradonačelnika, kršeći važeće odredbe Statuta Grada Mostara”, navodi se, između ostalog, u pismu, piše bljesak.info

Visoki predstavnik dodaje kako poštivanje vladavine prava najbolje služi interesima građana koji su vijećnike izabrali na ove dužnosti.

”Građani Mostara zaslužuju gradonačelnika koji uživa podršku i legitimitet, što je moguće postići isključivo ako je takva osoba izabrana u skladu sa Statutom Grada Mostara”, naveo je Iznko.

Kako se doznaje, naloženo je da se ponovo glasa u prvom krugu.

Vrijedi podsjediti da je Gradsko vijeće Mostara u petak već javno glasalo za gradonačelnika.

Tada su u drugi krug prošli kandidati Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (SDA), dok je iz utrke ispala Irma Baralija (BH blok).

Foto: vecernji.ba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Svečano otvorena magistralna cesta Neum – Stolac, dvije općine će dijeliti samo 25 minuta

Otvorenju, koje je upriličeno na lokalitetu raskrižja Babin Do, nazočili su i federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici...

Možda vas zanima i ovo