Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

OHR raskrinkao novu Dodikovu lažnu tvrdnju: VSTV nije formiran na silu, RS je potpisala sporazum

Nemojte propustiti

Iz OHR-a su Dodika podsjetili da VSTV BiH nije formiran na silu, već da je to sporazumno dogovoreno između Federacije BiH i Republike Srpske.

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) oglasio se na svom zvaničnom Twitter nalogu, te su tim putem reagovali na izrečene tvrdnje člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Dodik je, podsjećamo, u nekoliko ranijih navrata govorio kako je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH formirano na silu, bez ikakvih saglasnosti, odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna.

Iz OHR-a su Dodika podsjetili da VSTV BiH nije formiran na silu, već da je to sporazumno dogovoreno između Federacije BiH i Republike Srpske.

– Entitetske nadležnosti su u ovoj oblasti pravosnažno prenesene na Bosnu i Hercegovinu putem sporazuma koji su potpisali entiteti i država u skladu sa članom III 5. Ustava BiH. Uslijedilo je donošenje Zakona o VSTV-u, koji je 2004. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH.

Ustavni sud BiH je razmotrio Zakon o VSTV-u i zaključio da je taj zakon u potpunosti usklađen s Ustavom BiH, napisano je na Twitter nalogu OHR-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ekspert čiji je tim identificirao novi soj korone: ‘Zabrane koje države sada uvode su dokazano besmislene‘

Naučnici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva. Brojne vlade brzo su reagirale na...

Možda vas zanima i ovo