Nedjelja, 17 listopada, 2021

OHR reagovao na Dodikove najave o ocjepljenju: Entiteti postoje samo na osnovu Ustava BiH

Autor:N1

Nemojte propustiti

Visoki predstavnik, Christian Schmidt, naglašava da ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti prekrajanje granica Bosne i Hercegovine, čiji je teritorijalni integritet zajamčen Općim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom, kazala je za N1 glasnogovornica OHR-a Marija Brkića.

Iz OHR-a su dodali kako visoki predstavnik Christian Schmidt još jednom potvrđuje neupitnu opredijeljenost Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira za očuvanje teritorijalnog integriteta i temeljne strukture države Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

“On podsjeća da, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti imaju svoju ustavnu poziciju unutar države Bosne i Hercegovine, nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni postoje samo na osnovu Ustava BiH”, kazala je na kraju glasnogovornica OHR-a Marija Brkića.

Podsjećamo, i iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a danas su prokomentarisali najave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da će tražiti da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik te su naglasili kako “niti Dayton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu”.

“Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu“, poručeno je iz Ambasade SAD-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tužne vijesti iz BiH: Preminuo mladić (27) koji je bio zaražen koronom

Ovu informaciju dobio je Institut za javno zdravstvo iz Univerzitetsko kliničkog centra koji nije obavijestio detaljnije informacije o preminulom...

Možda vas zanima i ovo