Petak, 1 ožujka, 2024

OHR se oglasio o najavama “reorganizacije BiH” i trećeg entiteta

Preporučeno

Ured visokog predstavnika (OHR)-a oglasio se nakon što je predsjednik HDZ-a BiH i nevladine organizacije HNS Dragan Čović uputio pismo brojnim međunarodnim zvaničnicima u kojem najavljuje “reorganizaciju BiH”

U odgovoru koje je portal Radiosarajevo.ba dobio iz OHR-a u vezi ovim stavovima se navodi:

“U vezi sa pismom gosp. Čovića, visoki predstavnik podsjeća da se inicijative za izmjenu Ustava mogu provoditi samo u skladu sa propisanim ustavnim procedurama i uz pun angažman svih zainteresiranih strana. Opći okvirni sporazum za mir mora se poštovati u svakom trenutku.”

Upravo se čita:  BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a BiH i nevladine organizacije HNS Dragan Čović uputio je pismo brojnim međunarodnim zvaničnicima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog odluke Centralne izborne komisije o raspisivanju Općih izbora bez nužne Izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija.

Kako ističe u pismu, zabrinutost je tim veća ako se uzme u obzir da je Ustavni sud BiH neustavne odredbe Izbornog zakona o izboru izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH stavio izvan pravne snage, a da pregovori o izmjenama Izbornog zakona i ograničenih ustavnih reformi nisu ostvareni unatoč naporima hrvatske strane, te da ne postoje tehničke i pravne pretpostavke za održavanje i implementaciju izbornih rezultata.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas