Nedjelja, 1 listopada, 2023

OHR uputio pisma svim kantonima i Brčko distriktu zbog državne imovine

Preporučeno

Iz OHR-a je potvrđeno da su pisma upućena na adrese svih deset kantona, ali i Vladi FBiH i Brčko distrikta u vezi sa revizijom i usklađivanjem relevantnih zakona sa odlukama Ustavnog suda BiH o državnoj imovini.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio je prošlog mjeseca premijeru Unsko-sanskog kantona Mustafi Ružniću dopis u kojem ga obavještava da je potrebno izvršiti reviziju Zakona i propisa koji se odnose na državnu imovinu u tom Kantonu. Iz OHR-a nam je potvrđeno da su pisma upućena na adrese svih deset kantona, ali i Vladi FBiH i Brčko distrikta u vezi sa revizijom i usklađivanjem relevantnih zakona sa odlukama Ustavnog suda BiH o državnoj imovini.

“Vlada FBiH će osnovati radnu grupu da analizira postojeće Zakone i propise na nivou FBiH, a nekoliko Kantona je informisalo OHR da će učiniti isto. Visoki predstavnik podsjeća sve primatelje pisma da reagiraju u skladu sa očekivanjima“, stoji u odgovoru OHR-a na upit N1.

Upravo se čita:  Reforma CIK-a u režiji SNSD-a i HDZ-a: Nije bitan kvalitet, nego da budu stranački prihvatljivi

Premijer USK Mustafa Ružnić potvrdio nam je da njegov Kanton radi na rješavanju ovog dopisa, te da se priprema Izvještaj za Skupštinu USK koja će biti održana u srijedu. I drugi Kantoni su obavili razgovore sa OHR-om, što nam je potvrdio i premijer Posavskog kantona Đuro Topić.

“Naš ministar pravosuđa je juče bio na konsultacijama u OHR-u i evo koliko sam razumio, sve je to razjašnjeno. Dakle, mi svojim propisom ne ulazimo u smisao zabrane knjiženja državne imovine na niže nivoe vlasti. Jasno je da te stvari treba ubrzati i urediti, zato što je interes da znamo ko upravlja cestama, vodoprivrednim objektima, šumama, poljoprivrednim zemljištem, rersursima koji su javni, ali se mora znati ko odgovara za njihovo stanje”, kaže Topić.

Upravo se čita:  Pismo namjere Centralne banke BiH: Traže zemljište za izgradnju Glavne jedinice Sarajevo, ponude se mogu slati do 16. oktobra

Premijer FBiH Fadil Novalić potvrdio nam je da je Vlada juče na sjednici imali tačku nakon koje je naloženo ministarstvima koja su nadležna da pregledaju Zakone i urade promjene u skladu sa Schmidtovom odlukom.

“Vrlo rado to radimo jer je to u pravcu jačanja države. Naložili smo ministarstvima da donesu te Zakone napisane u skladu sa potrebnim normama. Formirana je radna grupa i problem će biti ozbiljno tretiran. Sa ogromnom voljom smo dočekali taj zadatak”, kaže Novalić

Upravo se čita:  U BiH najviše zarađuju direktori koji imaju platu od 4.570 KM a najmanje čistači koji rade za 709 KM

U BiH, uključujući dva entiteta i Brčko distrikta, na popisu je blizu 1.000 objekata koji se smatraju državnom imovinom. Još 2005. godine, tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdawn je nametnuo Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom. Ustavni sud BiH je 2012. donio odluku da državnom imovinom raspolaže isključivo država, a Parlamentarna skupština BiH ima nadležnosti da samo uredi ova pitanja. Republika Srpska je u februaru donijela Zakon o imovini ovog entiteta koji je suspendovao Visoki predstavnik u aprilu. Apelaciju je pred Ustavnim sudom podnijelo 6 delegata iz Doma naroda BiH, pa se očekuje da Ustavni sud BiH o ovoj apelaciji odlučuje na julskoj sesiji.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Sprema se novi zakon: RS želi proizvoditi oružje i municiju bez državne kontrole?

Okončana je u četvrtak sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je, između ostalog, usvojen Nacrt zakona o proizvodnji...

Možda vas zanima i ovo