Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

OHR: Vode su državna imovina, odluke se moraju donositi na nivou države

Nemojte propustiti

Komentirajući današnje polaganje kamena temeljca za izgradnju hidroelektrana “Buk Bijela” na Drini, iz OHR-a su podsjetili i na odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj se vode smatraju državnom imovinom.

– Visoki predstavnik u BiH podržava direktne investicije koje će podržati ekonomski rast BiH i prosperitet građana. Ali, svi poduzeti ili planirani akti i aktivnosti moraju biti u potpunosti u skladu s Ustavom BiH i odlukama Ustavnog suda BiH – kazali su za N1 iz Ureda visokog predstavnika.

U odgovoru OHR-a se navodi da se odluke u vezi sa državnom imovinom trebaju donositi na nivou države BiH.

– Dobro poznat stav visokog predstavnika je da su direktne strane investicije izrazito dobrodošle, jer izravno podržavaju snažniji ekonomski rast BiH i prosperitet svih građana. Međutim, u ovom, kao i u svim ostalim slučajevima vezanim za strane investicije, razborito i pravno valjano postupanje bi garantiralo ulaganje na osnovu pravne sigurnosti i ugovorne predvidljivosti. S tim u vezi, visoki predstavnik podsjeća da je u svojoj prethodnoj praksi Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da se vode kao javna dobra smatraju državnom imovinom, a da to, kao i u slučaju susjednih i drugih država, uključuje i ‘kopnene vode’, te da bi odluke u vezi s državnom imovinom trebale da se donose na nivou države BiH s obzirom na to da država BiH ima isključivu nadležnost za odlučivanje o statusu državne imovine – kazali su iz OHR-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo