Subota, 12 lipnja, 2021

Ohrabrujuća poruka iz Brisela: “Podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njena budućnost je u EU!”

Nemojte propustiti

Borrell je u svom blogu napisao da se posebno osvrće na Bosnu i Hercegovinu u kojoj je stanje izrazito teško i u kojoj se politička atmosfera nedavno pogoršala.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell istakao je u nedjelju da retorika koja dovodi u pitanje integritet BiH i poziva na novo crtanje granica mora prestati te da nema promjene u stajalištu EU-a u podršci njezinom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

“Retorika koja dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine mora prestati. Govoriti o secesiji, novim granicama, daljnjoj etničkoj podjeli ili ratu, opasno je i neprihvatljivo”, objavio je Borrell na svom blogu uoči rasprave ministara vanjskih poslova o zapadnom Balkanu.

Zapadni Balkan je jedna od dviju glavnih tema redovnog mjesečnog sastanka ministara vanjskih poslova koji se sastaju u ponedjeljak u Bruxellesu. O pitanjima proširenja EU-a i Procesu stabilizacije i pridruživanja, koji je osmišljen za zemlje nastale raspadom Jugoslavije i Albaniju, raspravljat će se i u utorak na sastanku Vijeća za opće poslove koje čine uglavnom ministri vanjskih poslova ili ministri zaduženi za europske poslove.

“Stajalište EU-a nije se promijenilo i neće se promijeniti. Mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njezina budućnost je u EU-u kao ujedinjena i suverena država”, kaže Borrell.

Borrell je u svom blogu napisao da se posebno osvrće na Bosnu i Hercegovinu u kojoj je stanje izrazito teško i u kojoj se politička atmosfera nedavno pogoršala.

Rekao je da su krajem prošle godine bosanskohercegovačke vlasti “disfunkcionalno” odgovorile na migrantsku krizu te da je “negativni spin” u razgovorima o izbornim i ustavnim reformama kulminirao pojavom “raznih non-papera”, u kojim je kritizirana uloga EU-a i SAD-a i njihovi napori da pomognu u pregovorima.

“U jednom od tih non-papera predlagano je prekrajanje granica u regiji i podjela Bosne i Hercegovine na etničkoj osnovi, što je pogoršalo atmosferu i dalo zamah secesionističkoj agendi i zapaljivim reakcijama”, ističe Borrell.

Borrell kaže da je zbog pogoršanja situacije prije desetak dana održao video-sastanak s članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Bio je to težak sastanak s mnogo napada i optužbi između članova predsjedništva”, kaže Borrell.

Borrell je rekao da je pozvao svoje sugovornike da prestanu s kontraproduktivnim diskursom i djelovanjem.

Ključna stvar koja se očekuje od Bosne i Hercegovine je ustavna i izborna reforma kako bi se udovoljilo standardima EU-a i provela presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Dodaje da je potrebno reformirati izborno zakonodavstvo u skladu s preporukama OESS-a i GRECO-a (Skupina država protiv korupcije, tijelo koje je osnovalo Vijeće Europe).

“Znam da su ove reforme teške i da se dotiču vrlo osjetljivih pitanja: potreban nam je konstruktivan angažman svih čelnika diljem političkog spektra i civilnog društva kako bismo uspjeli”, kaže Borrell.

Borrell kaže da je uloga EU-a, koji zajedno sa SAD-om pomaže u tim pregovorima, “osigurati usklađenost prijedloga koji su na stolu sa standardima EU-a”.

Osudio je i kritike koje su se u BiH mogle čuti na račun posebnog izaslanika Johanna Sattlera.

“Pokušaji lažnog predstavljanja uloge i namjere EU i naših međunarodnih partnera u Bosni i Hercegovini neprihvatljivi su. Moj specijalni predstavnik, koji je ujedno i predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler i njegovo osoblje imaju moje puno povjerenje i podršku”, kaže Borrell.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo