Srijeda, 18 svibnja, 2022

Oko 23,5 milijuna eura za vodoopskrbu u Brčkom i gradski prijevoz u Sarajevu

Nemojte propustiti

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su danas dva ugovora o zajmu ukupne vrijednosti 23,5 milijuna eura.

Ceremoniji potpisivanja nazočiili su Mark Bowman, potpredsjednik EBRD-a, te Leander Treppel, direktor Konstituence EBRD-a čija je članica i BiH.

Ministar Bevanda, koji je i guverner BiH u EBRD-u, zahvalio se na posjeti izaslanstvu ove banke te naglasio da su ovi ugovori posebno značajni za stanovništvo Brčko distrikta i Sarajeva.

„Danas je potpisan ugovor u vrijednosti 6,5 milijuna eura za poboljšanje vodoopskrbe na području Brčkog i drugi ugovor u vrijednosti 17 milijuna eura za nabavku pet tramvaja i izgradnju zgrade centra za upravljanje prometom u Sarajevu“, naglasio je ministar Bevanda.

Tijekom svog obraćanja ministar Bevanda je istaknuo kako su oba projekta značajna i s aspekta zaštite okoliša, ali i poboljšanja uvjeta života stanovništva u BiH.

„Zadovoljan sam nastavkom suradnje s EBRD-om i aktiviranjem novih projekata koji izravno utječu na kvalitetu života stanovnika. Očekujem da će lokalne vlasti u Brčko distriktu i Sarajevskoj županiji ispuniti sve što je do njih da se projekti realiziraju u roku od tri godine kako je ugovorima predviđeno“, rekao je ministar Bevanda.

Naglašeno je da su oba zajma ugovorena pod povoljnim uvjetima uz grejs period od tri godine i otplatu u roku 15 godina, dok će dug za jedan ugovor biti alociran na Brčko distrikt, a drugi na Federaciju BiH, odnosno Vladu Sarajevske županije.

Sugovornici su se složili da postoji obostrani interes za unaprjeđenje suradnje te istaknuli da je EBRD jedan od najvećih institucionalnih investitora u Bosni i Hercegovini.

Nakon potpisivanja ugovora održan je sastanak s izaslanstvom EBRD-a gdje se govorilo o novoj strategiji za BiH u razdoblju 2022.-2027. godina i prioritetima koje sadrži poput jačanja privatnog sektora, energetske efikasnosti i kapaciteta obnovljivih izvora energije te o nastavku infrastrukturnih projekata i otvaranju mogućnosti za veći broja novih radnih mjesta.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

I BiH na udaru: Ljeto će biti vrelo, očekuje se da će količina padavina biti ispod prosjeka

Ono što posebno zabrinjava naučnike jeste to što je u oblastima za koje se prognoziraju veoma visoke temperature i...

Možda vas zanima i ovo