Četvrtak, 21 listopada, 2021

Okorjelom mafijašu FBI isplatio milione dolara

Nemojte propustiti

Zloglasni mafijaš Gregory Scarpa Stariji, koji je poslužio kao inspiracija za slavnu filmsku trilogiju Kum, imao je i više nego prijateljski odnos s FBI-jem zahvaljujući kojem je prošao nekažnjeno s 26 ubistava i zaradio milione, otkriva nova knjiga novinara Petera Lancea Dogovor s vragom.

Ilustracija
Ilustracija

Lanceova knjiga, koja se bavi dogovorom Scarpe i agenta FBI-a Lindleya DeVecchija, poznatog po nadimku Gospodin Organizirani Kriminal otkriva kako je Scarpino najkrvavije razdoblje, tokom kojeg je počinio ili naručio 26 ubistava, bilo od 1980. do 1992. godine, kada je bio na platnoj listi FBI-ja, zarađujući milione dolara kao doušnik.

Scarpa je po svemu bio živopisni lik. Hvalio se kako je počinio 50 ubistava, nakon čega je prestao brojati, potpisivao se s KM (Killing Machine, ili stroj za ubijanje), a za mrtve ljude volio je govoriti da “spavaju s ribama”. Upravo je to jedan od najpoznatijih izraza koje se vezuju za američku mafiju, a izreka je našla svoje mjesto i u trilogiji “Kum” Marija Puza, po kojoj su snimljeni i istoimeni filmovi.

”Nema sumnje da je DeVecchio završio pod Scarpinom kontrolom. Najnevjerovatnije je kako je Scarpa briljantno manipulirao svima. Da je bio pošten, bio bi direktor velike kompanije”, rekao je Lance za Daily Mail.
Odnos njihovog agenta sa zloglasnim kriminalcem zabrinuo je i FBI, no 32-mjesečna istraga u kasnim devedesetim završila je bez optužnice za DeVecchija.

Međutim, 2007. godine suđeno mu je za ubistvo, a o vezi s mafijašem svjedočila je Scarpina udovica Linda Schiro, s kojom je Scarpa imao dvoje djece. Schiro je otkrila kako je DeVecchio Scarpi rekao da Mary Bari, ljubavnica jednog od članova mafije, prijeti “cinkanjem” te mu preporučio da to “riješi”. Bari je uskoro nakon toga upucana u glavu.

Međutim, proces se raspao nakon nekoliko dana zbog tehničke greške, a Lance tvrdi da bi osuda zadala jak udarac u samo srce FBI-eve borbe protiv organiziranog kriminala.
DeVecchio pak tvrdi da nikad nije plesao s vragom, već s osobom koja je bila bliska vragu.

”Za to su me plaćali. Zbližavao bih se s kriminalcima kako bismo ih mogli eliminirati ”, rekao je DeVecchio prije dvije godine za CBS.

(Daily Mail)

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo