Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Okupilo se preko 300 građana: U centru Beča održan mirni protest za JMB

Nemojte propustiti

Bh. građani koji žive i rade u Austriji organizovali su u centru Beča mirni protest podrške protestima koji su u posljednje dvije sedmice organizovani širom BiH, a u vezi problema zbog neusvajanja jedinstvenog matičnog broja (JMB).

jmb-becPreko 300 građana različitih nacionalnosti okupilo se na Stephans Platzu kako bi i oni na svoj način pružili podršku demonstacijama roditelja čija djeca nemaju JMB, ali i ostalim građanima koji su im se pridružili tim roditeljima u njihovoj borbi.

Među prisutnima je bio primijetan veliki broj roditelja s djecom pa čak i veoma malim bebama, ali i mnoga poznata lica koja se bave humanitarnim aktivnostima, kao što je osnivač udruženja “Torba za budućnost” Kemal Smajić, predsjednica udruženja “Srebrenica-Wien” Fahra Salihović-Hajdarević, članovi studetskog udruženja “Colegium Bosniacum”, Obad Mugdim-Mugda iz udruženja “Our Kids-Austrija”, Kemal Bogaljević Moke predsjednik KUD Behar u Beču, Jasna Kajdić-Kebić nekadašnja predsjednica KUD Ljiljan, Ahmed Husagić predstavnik SPO Wien, ali i mnogi drugi, javila je agencija Anadolija.
Sa skupa je poslana poruka mira kojom se traži i zahtijeva da JMBG bude donesen na nivou države, jer oni hoće jednaka prava za sve.

Podsjećamo, protesti širom BiH počeli su zbog nemogućnosti odlaska na liječenje tromjesečne Belmine Ibrišević koja zbog toga što nije imala JMB nije mogla otići na liječenje u inostranstvo.

(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo