Petak, 18 lipnja, 2021

‘Okupirale’ nekoliko bh. gradova: Građani zabrinuti zbog najezde neobičnih insekata!

Nemojte propustiti

Nekoliko gradova u BiH nalazi se pod opsadom misterioznih osolikih mušica, a stanovnici su u panici jer se do sada još nikad nisu susreli s takvom vrstom insekata.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Osolike mušice potpuno su “okupirale” područje Mrkonjić Grada, Kneževa/Skender Vakufa i Srebrenice, te izazvale paniku među građanima.

“Mušice kao da su pale s neba i prvi put ih vidim u životu. Izgledaju kao ose, ali imaju krila mušice. Najviše ih ima predvečer, kad zađe sunce, te se lijepe za odjeću na kojoj sam primijetila da ostavljaju neke tragove”, rekla je jedna mještanka.

Dodala je da su mušice toliko dosadne da se ni minute ne može sjediti vani.

“Velike su vrućine, a zbog njih ne mogu otvoriti ni vrata balkona da uđe malo svježeg zraka. Ovo je neki znak da se nešto događa, prvo smo se susreli sa zrikavcima, a sada s ovim insektima”, rekla je.

Na teren izašli i djelatnici Veterinarskog instituta

Djelatnici Veterinarskog instituta izašli su na teren te na području Mrkonjić Grada uočili mnogo neobičnih insekata.

“Mještani kažu da su te mušice došle odjednom i da ih nisu ranije viđali, ne bodu i ne grizu, najviše ih se skupi na cvijeću, no ulaze i u stambene objekte”, rekla je Violeta Santrač iz Veterinarskog instituta.

Dodala je da su napravili ispitivanja, koja su pokazala da je riječ o vrsti osolikih mušica, pišu Nezavisne.com, koje su se pojavile zbog sve većeg broja ušiju na bilju.

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo