Subota, 4 prosinca, 2021

Olimpijske igre još mamac za turiste

Nemojte propustiti

Sarajevo
Sarajevo

Broj turista je povećan u većini gradova u Federaciji BiH, a iz Turističke zajednice FBiH kažu da još veći priliv turista očekuju u februaru u Sarajevu, kada obilježavaju 30 godina od Zimskih olimpijskih igara.

“Već imamo najave velikog broja gostiju, posebno novinara i sportskih radnika”, kazala je Asija Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističke zajednice FBiH.

Ona ističe kako je posljednjih godina broj turista povećan, posebno u Sarajevu i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali da i dalje imaju problem s neprijavljivanjem gostiju.

U protekloj godini ostvareno je skoro dva miliona noćenja, a kako ističu iz Turističke zajednice FBiH decembar još nije obrađen. Međutim, u Turističkoj zajednici FBiH vjeruju da je broj turista mnogo veći, ali oni nemaju te podatke, jer još veliki broj turističkih radnika i ugostitelja radi na crno.

Hadžiefendić-Mešić kaže da su iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona dobili podatak da je u prethodnoj godini ostvareno 28.000 noćenja.

“Teško je povjerovati u ove podatke, ako znamo da od prošle godine dva puta sedmično imamo avionsku liniju iz Rima do Mostara. Prilikom potpisivanja Ugovora o redovnom avionskom saobraćaju na relaciji Rim – Mostar, rečeno je da je to zbog velikog interesovanja Italijana za posjetu Međugorju, te da njih pola miliona godišnje dođe u ovaj hercegovački gradić”, kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Međutim, nije sve tako dobro kako izgleda na prvi pogled, jer turisti imaju dosta zamjerki na račun domaćina.

U Sarajevu je osnovna zamjerka turista domaćinima na prvom mjestu gradski prevoz. Sve što je vezano za gradski prevoz, uključujući i taksi, predmet je čestih kritika turista. Neredovne linije, prljava vozila, neobilježena stajališta, neuključivanje taksimetara – samo su neke od primjedaba turista. Za neke izuzetne turističke atrakcije u okolini Sarajeva uopće ne postoje redovne autobuske linije, što mnoge turiste sprečava da ih posjete.

I u Turističkoj zajednici HNK kažu da im je veliki problem putna infrastruktura te da se turisti najčešće žale na loše ceste.

(Nezavisne)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo