Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Oluja divlja Evropom: Najmanje četvero mrtvih, vjetar od 160 km/ nosi i ljude, majka s bebom u kolicima za dlaku izbjegla smrt u nevremenu

Nemojte propustiti

Najmanje četiri osobe poginule su na zapadu Evrope od posljedica snažne oluje. Od toga su tri žrtve u Nizozemskoj gdje je vjetar rušio stabla i čupao krovove.

Najmanje četiri osobe poginule su u četvrtak u snažnoj oluji koja je pogodila Nizozemsku i susjednu Njemačku, izazvavši haos i rušeći stabla, prevrćući kamione i uzrokujući otkazivanje stotina letova.

Glavna zračna luka u zemlji, amsterdamski Šipol na neko je vrijeme otkazao sve letove. U Belgiji je jedna žena poginula nakon što je na njezin automobil palo stablo. Problema ima i u ostalim zemljama, u Njemačkoj su zaustavljene željeznice.

Njemački Deutsche Bahn, koji upravlja njihovim željezničkim prometom, obustavio je sav željeznički saobraćaj na dužim relacijama unutar Njemačke, zbog snažne oluje koja je pogodila tu zemlju i susjednu Nizozemsku.

Glasnogovornik Deutsche Bahna Achim Stauss poručio je da su, poučeni iskustvom, odlučili vozove zadržati na željezničkim stanicama, gdje se putnici mogu bolje zbrinuti, nego između željezničkih postaja.

-Sa sigurnosnog stajališta, to je bila ispravna odluka. Postojala je opasnost da će drveće pasti na žice i da će blokirati puteve. Znamo iz prijašnjih iskustava da je tokom ekstremnih vremenskih uvjeta bolje vlakove zadržati u postajama gdje se možemo pobrinuti za putnike – rekao je Stauss.

Stauss je dodao kako je pojačan rizik od padanja polomljenih stabala na željezničku prugu.

U Nizozemskoj su nadzorne kamere snimile jednu majku s bebom u kolicima kako je pukom srećom izbjegla smrt. Naime, žena je gurala kolica na orkanskom vjetru u trenutku kad je iza nje stablo počelo padati, a da to ona nije primjetila. Grane stabla dijelili su centimetri od nje i kolica s bebom, no na svu sreću prošli su bez posljedica. Snimak je objavila stranica “Severe Weather Europe” na Facebooku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo