Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Olujni vjetar u BiH rušio panoe, lomio grane, obarao stabla i skidao krovove (Foto)

Nemojte propustiti

Bosnu i Hercegovinu je zahvatio jak olujni vjetar , koji je u pojedinim gradovima lomio grane i obarao drveće, rušio panoe, skidao krovove i njihove dijelove. Prema najavama meteorologa i danas se očekuje  jak vjetar, južnog i jugozapadnog smjera.

Oboreno stablo u Banjoj Luci (Foto: Mondo)
Oboreno stablo u Banjoj Luci (Foto: Mondo)

Jak jugozapadni vjetar, koji je sinoć duvao u Banjoj Luci, oborio je sedam stabala. Kako se navodi, oštećeno je jedno vozilo. Pored stabala olujni vjetar je rušio i krovove među kojima je i onaj sa Ekonomskog fakulteta. Vjetar je izazvao probleme i u napajanju električnom energijom u pojedinim prigradskim naseljima .Pune ruke posla imala je i vatrogasna jedinica, koja je u noći između ponedjeljka i utorka imala 19 intervencija, od kojih se osam odnosilo na uklanjanje oborenih stabala i granja, a sedam na požare dimnjaka. Gorjela su i dva kontejnera, a gašen je i požar na jednoj kući, javile su banjaljučki mediji.

Sarajevo je također zahvatio jak vjetar. Uulici Zmaja od Bosne vjetar je sa zgrade otkinuo veliki komad lima koji je pao na trotoar na kojem je bilo nekoliko prolaznika i koji su pukom srećom izbjegli tragičan ishod, dok u ulici Marijin dvor oboren veliki metalni pano. U sarajvskom naselju Grbavica je oboreno jedno stablo

Dio krova koji je pao u Sarajevu (Foto: Depo)
Dio krova koji je pao u Sarajevu (Foto: Depo)

Olujni vjetar koji je jako puhao u Visokom oko 18 sati, oborio je drvo u ulici Donje Rosulje, javljaju lokalni portali. Na svu sreću, u trenutku kada je stablo palo, u blizini nije bilo ljudi a ni parkiranih automobila.

U Bosanskom Novom su, zbog jakog vjetra, u toku noći i jutra bez električne energije ostali dalekovod Rudice – Ruiška, Rudice – Japra – Dubovik, te dalekovod Dovrljin – Žuljevica – Prusci. Evidentiran je i veći broj kvarova na niskonaponskoj mreži.

Oboreno drvo u Visokom (Foto: Vipromo.ba)
Oboreno drvo u Visokom (Foto: Vipromo.ba)

Građani oprez! Prema najavama iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda, i danas će puhati vjetar umjerene jačine, na udare i jak, južnog i jugozapadnog smjera. Već u srijedu i četvrtak očekuje se stabilizacija vremena.

(Anel. J. / Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo