Četvrtak, 28 siječnja, 2021

Ombudsman za zaštitu potrošača: Korisnici Telemacha imaju pravo raskinuti ugovor, bez plaćanja penala, do kraja januara

Nemojte propustiti

Sjećate li se snijega koji je zatrpao BiH 2012. godine? Meteorolog Face TV-a odgovara očekuje li nas isto i ovog februara

Sladić je otkrio da li je u februaru moguće očekivati jači i intenzivniji snijeg, kakav smo imali 2012. godine. Meteorolog...

Skandalozan istup načelnika Srebrenice: Mladen Grujičić ljut, poziva na otcjepljenje RS

Grujičić odluku CIK-a kao i današnju Suda BiH smatra skandaloznim i sramotnim i dodaje "da se pokazalo da se...

Sud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u...

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Institucija ombudsmana napominje kako korisnički odnos kao odnos povjerenja i saradnje dugoročno ne smije biti neizvjestan, te treba pružati sigurnost da će u svemu biti ispoštivano kako je i ugovoreno.

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini pokrenula je istrage zbog više stotina žalbi i upita korisnika Telekom operatera Telemach koji im je iz svoje ponude izbacio Arena sport kanale.

Telekom operater Telemach neugodno je iznenadio svoje korisnike za Novu godinu izbacivši Arena sport kanale iz svoje ponude. Time je pokrenut val nezadovoljstava njihovih korisnika, koji su spomenute ugovore zaključivali u prvom redu zbog spomenutih kanala i ekskluzivnih sportskih sadržaja – saopćeno je u petak iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Ombudsman navodi kako je po službenoj dužnosti pokrenuo istražne radnje temeljem činjenica predstavljenih u više od stotinu žalbi i upita potrošača te izradio preporuke Telemachu, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH te zainteresiranoj javnosti.

Naime, svi korisnici nezadovoljni trenutnom situacijom imaju pravo do kraja januara, ili raskinuti ugovor (bez obveze plaćanja penala, budući da se radi o jednostranom potezu Telemacha kojim se sam ugovor čini bespredmetnim), ili tražiti naknadu štete kroz “nove” pogodnosti.

– To pravo ostvaruju slanjem pisanog prigovora – reklamacije Telemachu u roku od 30 dana od dana ukidanja kanala kako je jasno navedeno u Općim uvjetima poslovanja Telemacha – navodi se u saopćenju.

Institucija ombudsmana napominje kako korisnički odnos kao odnos povjerenja i saradnje dugoročno ne smije biti neizvjestan, te treba pružati sigurnost da će u svemu biti ispoštivano kako je i ugovoreno.

– Uzevši u obzir dugoročnu praksu “zatamnjivanja” kanala gdje korisnici usluga plaćaju iste iznose računa za neisporučeni sadržaj, na nepoštenu poslovnu praksu i kršenje Zakona o zaštiti potrošača u BiH razlikovanjem novih i postojećih korisnika kod mjesečnih obveza, najnovije postupanje Telemacha predstavlja još jedan primjer nepoštene poslovne prakse kojom se krše prava potrošača te ovim putem skrećemo posebnu pažnju potrošačima na njihovo pravo na izbor prilikom odabira telekom operatera u svakom trenutku – poručuju iz Institucije Ombudsmana.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ništa nije vječno: Dragane, spremi se – oni već kucaju na vrata!

Dragan Čović i HDZ BiH već odavno nemaju pravu političku oporbu u BiH. Taj neugodan posao je odavno završen...

Možda vas zanima i ovo