Utorak, 26 listopada, 2021

Ombudsmeni: Potrošačka prava nedovoljno zaštićena

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Ured ombudsmena za zaštitu potrošača saopćio je, povodom Svjetskog dana prava potrošača, da poštivanje prava potrošača u BiH i svijetu nije zadovoljavajuće.

– Ovaj trenutak osjećamo pogodnim za ukazivanje na nepostojanje odgovorajuće pravne zaštite proklamiranih prava.

Naime, kroz naš rad stekli smo spoznaju da je broj informiranih, proaktivnih i kritički nastrojenih potrošača značajno porastao – kaže se u saopćenju ombudsmena.

Krug građana koji koriste opće usluge (grijanje, struja.,voda ) je najširi i kako su to usluge od životnog značaja, ombudsmeni smtraju da su kršenja prava potrošača u BiH u tom domenu najalarmantniji.

– Možemo kazati da se skoro sve ekonomske usluge od općeg interesa (komunalne usluge – struja, voda, grijanje, telekomunikacijske usluge, javni prijevoz) odvijaju u monopolskom okruženju i neugovornom okviru, s paušalnim načinom obračuna cijene, čime je obujam štete nanesen ekonomskom interesu potrošača skoro nemjerljiv. Nemogućnost raskida određenih ugovora, npr. o pružanju usluge grijanja, predstavlja, nažalost, eklatantni primjer nepoštivanja temeljinih načela ugovornog i potrošačkog prava”, citat je iz saopćenja.

Potrošačima je faktički uskraćeno pravo pristupa pravosuđu i pravdi budući da u situacijama kad se oni pojavljuju kao oštećeni u ulozi tužitelja, predmet godinama ne dolazi na red, što nije slučaj kad se potrošači pojavljuju u ulozi tužene strane.

Također, najčešće su potrošački sporovi bagatelni sporovi male vrijednosti koji iz tog razloga mogu biti odbačeni od suda.

– Mehanizmi alternativnog rješavanja sporova u BiH nisu zaživjeli, cijene mirenja po satu od ovlaštenih miritelja su prevelike u odnosu na vrijednost spora, tako da možemo, nažalost, reći da potrošačima u BiH preostaje samo nada da im se ne prekrše njihova prava, budući da je ostvarenje potrošačkih prava prinudnim putem rijetkost ako ne i nepoznanica u bh. društvu – naglašavaju ombudsmeni.

Ipak treba i dalje insistirati na dosljednoj primjeni propisa kojima se štite interesi potrošača, kako od ponuđača, davalaca usluga, proizvođača i trgovaca, tako i od institucija nadležnih za primjenu propisa i nadzor nad tržištem, navedeno je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo