Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Omiljeni Čovićev portal likuje: “BiH se raspada, Hrvati treba da se otcijepe”

Nemojte propustiti

Gudelj u tekstu daje do znanja kako Dodikove najave da BiH možda neće postojati do proljeća 2021. shvata krajnje ozbiljno

U novom tekstualnom izbljuvku Čovićevog dežurnog huškačkog urednika Jurice Gudelja i njegovog medija, utemeljenom na njegovanju vrijednosti i tekovinama UZP-a, najava Dodika da će zbog odluke Ustavnog suda BiH blokirati institucije BiH izvazvala je neviđeno ushićenje, poput kakve tinejdžerke kad omiljenog glumca upozna na nekoliko sekundi.

Već u samom podnaslovu Čovićev Gudelj nas obavještava kako ne postoji više nikakva mogućnost razvoja države BiH:

Naslov teksta na portalu Dnevnik.ba, Foto: Screenshot

„Srbi predvođeni Dodikom nebrojeno su puta do sada kazali kako je BiH za njih prolazna a RS trajna kategorija. Također, kazali su i kako su spremni na dogovore o BiH ali samo na ravnopravnim osnovama. I tu završava svaka mogućnost razvoja države BiH“.

Dalje u tekstu Gudelj zaključuje da su za to sve zaslužni, pa ko drugi, nego Bošnjaci zajedno s međunarodnim predstavnicima. Prvi jer, navodno, izborom Komšića u Predsjedništvo i odbijanjem da izvrše presudu po apelaciji Bože Ljubić (no zanimljivo da autor zaboravlja jednu puno stariju presudu Sejdić-Finci koja također nikad nije provedena) uskraćuju slobode Srbima i Hrvatima. Drugi jer, navodno, podržavaju takve poteze:

„Kako biti lojalan državi koja vam oduzima vaša osnovna građanka i nacionalna prava, poput prava na izbor vlastitih političkih predstavnika? Teško ili nikako“, konstatuje Gudelj.

Gudelj nam u nastavku daje do znanja kako Dodikove najave da BiH možda neće postojati do proljeća 2021. shvata krajnje ozbiljno:

„Njegove pak prognoze treba ozbiljno shvatiti. Ovih dana on radi samo ono što je i najavio – vraća Daytonski mirovni sporazum na „tvorničke postavke“, a ako to ne uspije onda ide na osamostaljivanje RS-a“.

Gudelj, neuk kakav već jeste, nerazumijevajući ovlasti i ulogu visokog predstavnika i njegove ovlasti, saglasan je s Dodikom po pitanju njegovih žalopojki o prenosu nadležnosti s nivoa RS.

Na kraju pak, Gudelj s ushićenjem i optimizmom prihvata Dodikovu najavu o otcjepljenu RS, te najavljuje da će i Hrvati krenuti putem nezavisnosti:

„Otvoreno ostaje samo pitanje hoće li Hrvati ostati u „krnjoj BiH“ jednom kad se Srbi odcijepe? Sigurno je da neće. Iako u ovom trenutku snažna država BiH jest interes hrvatskoga naroda, vrijeme je da se krene promišljati o rezervnim opcijama. Tako bi se buduće vrijeme trebalo iskoristiti da se pokušaju osnažiti hrvatske institucije u BiH te spremno dočekati rasplet srpsko-bošnjačkog političkog sukoba. Ma kakav on bio“.

Na žalost Gudelja i Čovića, njihovi snovi o raspadu BiH i etnički čistoj hrvatskoj političkoj jedinici, ostat će samo to – snovi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo