Utorak, 26 siječnja, 2021

One koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu za Novu godinu u hotelima čeka muzika, ali i PCR test

Autor:N1

Nemojte propustiti

Razgovor o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu: Evo šta je glavna tužiteljica rekla ukrajinskom ambasadoru!

Osim afere "ikona", na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana...

Sutra zasjeda Krizni štab, poznata jedna od odluka koja će biti donesena?

Iako je više puta naglašavano da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, dva kantona su već ublažile mjere u odnosu...

Ovo se neće dopasti razbijačima BiH: Joe Biden i Angela Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu, najavljeno jačanje angažmana

Poznato je, inače, da se, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, najčešće govori o BiH i Kosovu, jer su...

Oštre reakcije iz RS-a: Bisera Turković podrškom Sakibu Mahmuljinu udarila šamar suživotu

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH, podržala je komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba...

One koji su došli da proslave Novu godinu, u brojnim hotelima, čeka muzika ali i PCR test prije povratka u zemlje u koje bez negativnog rezultata ne mogu ući.

Nastavlja se pozitivan trenda opadanja broja novozaraženih u Bosni i Hercegovini. Danas 216 slučajeva zaraze. Visok je i dalje broj preminulih – 52 osobe. Ohrabruje, ipak, rast broja oporavljenih – danas registrovan oporavak 654 osobe. Dok brojke ohrabruju, zabrinjava odnos nadležnih. Za razliku od Evrope i regije, naše granice i dalje su otvorene. Hoće li doći do pooštravanja mjera za ulazak u Bosnu i Hercegovinu?

Širom otvorena vrata Bosne i Hercegovine – nekada metafora za ljubaznost, danas za neozbiljnost?

“Svaka ozbiljna država poduzima konkretne mjere da zaštiti svoje stanovništvo. Između ostalog, zatvaraju se i granice. Samo je u BiH stanje redovno, tj. udri brigu na veselje. Ne može nam niko ništa. Bože sačuvaj”, poručuje Bakir Hadžiomerović, novinar.

Tokom vikenda na ulazu u BiH evidentirano je ukupno 57.084 osoba, od čega je stranih državljana bilo 27 375.

“Iz Švicarske putujem. (Koja Vam je krajnja destinacija?) Bosna, Prijedor. (Imate li negativan PCR nalaz?) Nemam, ne treba mi, ja sam u tranzitu”, kaže jedan vozač.

One koji su došli da proslave Novu godinu, u brojnim hotelima, čeka muzika ali i PCR test prije povratka u zemlje u koje bez negativnog rezultata ne mogu ući.

“Mi smo bendove već organizovali za doček Nove godine, a naš unutrašnji prostor smo organizovali na način da se ispoštuju sve mjere koje su na snazi. Organizujemo i PCR testiranje u hotelu, tako da gostu ne moraju da idu i traže laboratorije”, otkriva Nemanja Vučetić, menadžer hotela Termag.

U laboratoriji zvanoj država Bosna i Hercegovina – veliki test ozbiljnosti i funkcionalnosti sistema. U tri “eksperimentalne sobe”, neusklađeni parametri.

“Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno krizni štab kao stručno tijelo, predložio je da se uvedu PCR testovi za sve građane zemalja koji ulaze u BiH pa čak uključujući i državljane BiH koji žive u nekim od zemalja koje su zahvaćene COVID-¸19, odnosno u kojima je velika incidenca”, navodi Goran Čerkez.

Za realizaciju prijedloga, potrebna je podrška iz Brčko distrikta i Republike Srpske gdje je danas održana sjednica Štaba za vanredne situacije RS. Pooštravanje mjera na graničnim prelazima za ulazak u BiH, sudeći po dostavljenom saopštenju – nije ni razmatrano.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Političarka iz Mostara koja je popljuvala Željka Komšića: “BiH treba podijeliti na četiri regije”

Vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara Boška Ćavar kazala je za N1 kako nije “ni Komšićeva ni Čovićeva...

Možda vas zanima i ovo