Petak, 25 lipnja, 2021

Onečišćeni zrak svake godine sve više uzima danak

Nemojte propustiti

Pušenje nije više broj jedan razlog preranih smrti u svijetu, već danas to neslavno mjesto drži onečišćeni zrak – pokazuje europska studija iz 2019.

Studija tvrdi da od posljedica polucije zraka svake godine u svijetu umre skoro 9 miliona ljudi iako su početne procijene bile dosta niže – 5 miliona.

Svjetska zdravstvena organizacija je ranije taj broj procijenila na 7 miliona.

Naučnici tvrde da je onečišćenje zraka uzrokovano izgaranjem fosilnih goriva uzrok velikom povećanju smrtnosti u Europi.

Ozon i opasne sitne čestice nazvane PM2.5 (jer su promjera 2,5 mikrometara), mogu lako ući u krv i uzrokovati kardiovaskularne probleme, te srčani i moždani udar.

Naučnici smatraju da je nužno smanjiti korištenje fosilnih goriva u Europi i okrenuti se više biološkom gorivu koji manje utječe na prirodu, ali i na zdravlje ljudi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo