Četvrtak, 22 travnja, 2021

Oni koji ne ispune ovaj uslov neće biti vakcinisani: U Srbiji nastavljena vakcinacija bh. građana

Nemojte propustiti

Građani BiH masovno odlaze na vakcinaciju u Beograd i ovog vikenda, nakon što je Srbija dozvolila imunizaciju stranih građana. Iako je jučer bilo moguće vakcinisati se bez najave, direktor Kancelarije za e-upravu u Srbiji Mihailo Jovanović pozvao je državljane susjednih zemalja, među koje spada i BiH, koji nemaju zakazan termin za vakcinaciju, da ne dolaze u Srbiju, jer bez zakazanog termina neće biti vakcinisani.

– Odlučila sam da odem jer je jasno da prioritet donosiocima odluka u BiH nije zdravlje građana. Čekanje da se smiluju, dogovore, organizuju, je po mom mišljenju luksuz koji nemamo – počinje priču Dobrila Močević sa Pala, koja je prekjuče (26.3.) vakcinisana na Beogradskom sajmu, u hali 3. Ogorčena je, jer domaće vlasti ni nakon višemjesečne šuplje diplomatije, nisu uspjeli da obezbijede vakcine za svoje građane. Nije joj preostalo ništa drugo, nego da se prijavi putem obrazca eUprave Republike Srbije, piše Deutsche Welle.

– Prijavila sam se 4. februara, dobila poziv za vakcinaciju i otišla da se vakcinišem. Veliko je olakšanje kada čovjek dobije vakcinu, iako nas to ne amnestira od pridržavanja svih mjera koje su na snazi. Beskrajno sam zahvalna na mogućnosti da dobijem zaštitu već sad, jer u svojoj državi, u kojoj plaćam zdravstvo i druge poreze, ko zna kada ću. Svi hvale odličnu organizaciju i ja ću samo da potvrdim – nešto što bi trebalo da preuzmemo ali vjerujem da nećemo jer “znamo mi sve bolje… – kaže Dobrila, podsjećajući na sva obećanja vlasti u BiH o spremnosti na proces imunizacije, koji je na kraju doživio fijasko.

Sa druge strane, 30 godina vođenja politike u BiH i diplomatije koja je na najnižem mogućem stepenu efikasnosti, dovela je do toga da od milion i 200 hiljada naručenih vakcina, dobije svega 49.800. I to prije dva dana. Očekivane su bile izjave domaćih političara u preuzimanju zasluga. I ambasadori u BiH, iz čijih zemalja su vakcine došle na sarajevski aerodrom, fotografisali su se kao da je stiglo najmanje pola miliona doza.

Globalni poduhvat bez BiH

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metju Fild (Matthew Field), rekao je da je Covax mehanizam osigurao niske cijene vakcina za sve.

– Ali ovo je zaista globalni poduhvat s velikim brojim onih koji u njemu učestvuju i doprinose mu. Vakcine spašavaju živote i smanjuju broj hospitalizovanih osoba. Istraživanja pokazuju da su Fajzer i AstraZeneca visokoefikasne i sigurne – rekao je Field.

Jedino osiguranje koje stanovništvo BiH ima, trenutno je vakcinacija u Srbiji, koja bi, prema nezvaničnim najavama, mogla biti produžena i nakon ovog vikenda. U slučaju da se to ne desi na ovako „otvorenom“ nivou kao prethodnih dana, prijave će i dalje izvjesno je, biti omogućene putem portala eUprava Republike Srbije.

A od „globalnog poduhvata” iz EU, BiH nema ništa. Taj stepen solidarnosti, koji je promovisan na putu BiH prema istoj toj Uniji, pao je i unutar EU. Zemlje koje su van nje, nemaju nikakvu šansu da se takmiče u bilo čemu, što je vidljivo iz količine plaćenih vakcina koje su stigle u BiH, dovoljnih za vakcinaciju dva odsto stanovništva, nakon godinu dana pandemije.

Pušteni „niz vodu”

Na vakcinaciju u Srbiju planirao je otići i novinar iz Banjaluke, Elvir Padalović, koji je pomalo skeptičan zbog informacija koje su se pojavile u vezi sa istekom roka vakcina AstraZeneca, koja će se ovih dana masovno potrošiti na sve one koji dođu da se vakcinišu u Beograd. Međutim, to, kaže, nije toliko bitno, koliko činjenica da je ovo pokazalo svu nesposobnost domaće vlasti da obezbijede vakcinaciju za svoje stanovništvo.

– BiH je definitivno digla ruke od svojih građana, za čiji odlazak u drugu zemlju na vakcinaciju se uopšte ne oglašava. Ali smatram da je to na neki način i poražavajuća politika za Srbiju jer, iako gledamo ovo kao na dobru stvar, moramo shvatiti da je značajan broj građana Srbije odustao od vakcinacije“, kaže Padalović, ne umanjujući time značaj vakcinacije, koja je neophodna u ovom trenutku.

U BiH je do sada ušlo ukupno oko 100 hiljada vakcina, od čega je skoro 50 hiljada iz covax programa, 40 hiljada je uvezla Republika Srpska iz Rusije a 10 hiljada je donacija Srbije. Čekaju se još donacije iz Kine od 50 hiljada vakcina, 30 hiljada iz Turske i 4800 doza iz Slovenije. S tim da Slovenija nema te vakcine, nego će ih BiH dobiti kada kontigent vakcina iz COVAX mehanizma bude raspoređen Sloveniji.

Potrebna najava

Direktor Kancelarije za e-upravu u Srbiji Mihailo Jovanović pozvao je državljane susjednih zemalja, među koje spada i Bosna i Hercegovina, koji nemaju zakazan termin za vakcinaciju, da ne dolaze u Srbiju, jer bez zakazanog termina neće biti vakcinisani.

Jovanović je objasnio da na portalu e-uprave interesovanje za vakcinisanje protiv Covida-19 mogu da, osim državljana Srbije, iskažu i strani državljani i bez boravka u Srbiji, nakon čega će dobiti termin.

– Svi drugi treba da znaju da, ukoliko nemaju zakazan termin, neće biti u prilici da se vakcinišu, rekao je Jovanović za Tanjug.

Strani državljani zainteresovani za vakcinaciju mogu da se prijave na adresi “euprava.gov.rs”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Zlatko Miletić šokirao izjavom: Janez Janša je kriminalac, ukrao je naš nov helikopter

"Taj čovjek kako se ponaša, on je kriminalac, povratnik u vršenju kaznenih djela. Kriminalac je od 1992. godine. Ukrao...

Možda vas zanima i ovo