Srijeda, 16 lipnja, 2021

Online prevare na svakom koraku u BiH: Sve više žrtava ilegalne trgovine na internetu

Nemojte propustiti

Udruženja potrošača u Bosni i Hercegovini zatrpana su prijavama potrošača koji su žrtve prevara u nelegalnoj trgovini na društvenim mrežama.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača DON iz Prijedora, kazala je za Nezavisne da se veliki broj potrošača žali na trgovinu putem društvene mreže Facebook.

“Postoje online trgovine koje su registrovane i legalno rade, ali imate trgovine putem Facebook stranica – trgovine iz dnevnog boravka, tako da je tu razlika između te dvije vrste trgovina”, istakla je Marićeva i dodala da su na tim stranicama upisani nepostojeći brojevi i adrese.

Naglasila je da su poneki od tih trgovaca i pronađeni te je problem riješen, dok su, kako kaže, zbog nekih gdje ne postoji nikakav kontakt, potrošači bili prinuđeni da se obrate policiji, pišu Nezavisne.

otrošačima savjetuje da prije svega provjere koja je stranica u pitanju i o čemu se radi, kao i da li mogu kontaktirati sa vlasnicima profila, da li je u pitanju stvarna stranica ili je u pitanju prevara na kojoj su lažne fotografije.

“Mi, kao udruženje, svakodnevno primamo prigovore potrošača kada su u pitanju prevare putem trgovine na društvenim mrežama. Potrošači su doživjeli brojna neugodna iskustva kada je u pitanju ova trgovina, prvenstveno zato jer se ta trgovina nije odvijala na način predviđen zakonom”, istakao je za Nezavisne Slaviša Kajkut, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija”.

Naglasio je da se sve ono što potrošači naruče putem društvenih mreža, a ne stigne im u tom obliku i takvog svojstva, smatra prevarom, te se to, kako kaže, može prijaviti policiji. “Zakon je predvidio da svaka kupovina ima potvrdu o kupovini, a to je fiskalni račun, i na osnovu njega potrošači mogu da ostvare svoje pravo”, upozorava Kajkut.
U Inspektoratu RS kazali su da su pitanje nelegalne trgovine fizičkih lica putem interneta pokrenuli u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

“Uvidom u evidencije jednog poštanskog operatera identifikovana su lica koja su u kratkom periodu izvršila veliki broj dostava pošiljki te postoji sumnja da se radi o nelegalnoj trgovini”, ističu u Inspektoratu.

Dodali su da su informacije do kojih su došli dostavili nadležnim javnim tužilaštvima u BiH i UIO, jer se, kako kažu, ovo pitanje mora rješavati na nivou oba entiteta, kako bi se postigli željeni rezultati.

Upozorili su da se kupovinom putem društvenih mreža potrošači izlažu velikom riziku da budu prevareni.

“Često možemo vidjeti priče potrošača koji su se odlučili da putem društvenih mreža od nepoznatih i neregistrovanih lica naruče neki proizvod, koji u pravilu unaprijed plaćaju, a nakon dostave istog utvrde da on ne odgovara navedenim karakteristikama u oglasu”, ističu u Inspektoratu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo