Subota, 1 travnja, 2023

“Ono malo blata na cipelama…” – Milorad Dodik ponovo izazvao buru reakcija: “Nezgodno je vraćati veliki kredit, ali…”

Nemojte propustiti

Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da je odlukom o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske Ustavni sud BiH po hitnom postupku izrekao privremenu mjeru iako, kako je kazao, za istu nije naveo nijedan konkretizovani pravni ili činjenični razlog, ne stišavaju se reakcije.

– Ovakvom mjerom Ustavni sud BiH suštinski je prejudicirao konačnu odluku u tom predmetu i očigledno postupio po nalogu Christiana Schmidta, kako bi “pravno pokrio” njegovu nepravnu odluku, odluku osobe koja u BiH ima status stranca u privatnom svojstvu, bez ikakvih ovlaštenja. Privremena mjera koju je izrekao Ustavni sud je školski primjer politički dirigovane odluke koja se ne bavi pravom nego politikom, koja Zakon privremeno stavlja van snage pod smiješnim i nepravnim izgovorom “zato što se radi o složenom pitanju” i paušalnom i ničim potkrijepljenom i obrazloženom tvrdnjom da njegova primjena može nanijeti nenadoknadivu štetu, naveo je Dodik

On je kazao da takav pravni argument “složeno pitanje” i paušalizacija nanošenja nenadoknadive štete predstavlja ismijavanje Ustava BiH i prava uopšte, odnosno predstavlja upravo ono što Ustavni sud BiH i jeste – mjesto na kome odlučuje politika, a ne pravo i koje od BiH pravi smiješnu državu.

– Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH nema svoju imovinu, imovina pripada entitetima, odnosno Republici Srpskoj. To je potpuno jasno svakom sa makar i površnim poznavanjem prava kada pročita Ustav BiH, rekao je Dodik.

Nakon Dodikove, uslijedile su burne reakcije na društvenim mrežama:

“Samo sprovoditi odlike Narodne skupštine”, ” Živjela Republika Srpska”, “Znamo da je nezgodno vraćati veliki kredit na račun entiteta, ali o tome ste trebali misliti kad ste se razbacivali tuđim novcem”, “Gdje ti je napisan i objavljen taj dejtonski sporazum makar na ćirilici u službenim glasilima Srbije, Hrvatske ili BiH??? Pozivaš se na neslužbeni tekst kojeg student druge godine na studiju engleskog jezika objavi na TikToku. Nema službene verzije ni na engleskom…”, “Imovina Bosne i Hercegovine prema Ustavu i zakonu, u skladu s donesenim presudama, pripada isključivo državi a ne entitetima”, “Ono malo blata na cipelama…”, samo su neki od komentara koje su pratitelji ostavili na Twitteru.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo