Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Opada broj ateista u svijetu: Ovo će biti najmnogoljudnija religija do 2075.godine!

Nemojte propustiti

U svijetu se smanjuje procenat osoba bez vjerske pripadnosti. Očekuje se da broj beba rođenih u muslimanskim porodicama za dvije decenije nadmaši broj beba čiji su roditelji hrišćani što će, do 2075. godine, islam učiniti najvećom religijom u svijetu, pokazale su nove analize podataka “Pju riserč centra” (Pew Research Center).

U svijetu se smanjuje procenat osoba bez vjerske pripadnosti, zbog pada njihovog nataliteta, ali i sve većeg broja muslimana i hrišćana, navodi “Gardijan”. Analize ukazuju na skromne, ali značajne demografske promjene kada je u pitanju vjerska pripadnost narednim decenijama, pošto broj stanovnika na jugu planete nastavlja da ubrzano raste, a hrišćanska populacija u Evropi stari i umire.

Procenjuje se da je od ukupnog broja beba rođenih od 2010. do 2015. godine 31 odsto njih ima roditelje islamske vjeroispovijesti, što je daleko više u odnosu na 24 odsto udjela muslimanske populacije u svijetu, a u istom periodu u hrišćanskim porodicama u svijetu rođeno je 33 odsto beba, što je neznatno više od 31 odsto udjela hrišćana u globalnoj populaciji.

To će se promeniti zbog relativno mlade populacije u muslimanskim zemljama i njihove visoke stope fertiliteta, piše “Gardijan”.

Kako se procjenjuje, između 2030. i 2035. u muslimanskim porodicama rodiće se nešto više beba u odnosu na hrišćanske (225 miliona prema 224 miliona), a u periodu od 2055. do 2060. ta razlika će biti šest miliona (232 milona prema 226 miliona).

U međuvremenu, među hrišćanima u Evropi stopa mortaliteta daleko nadmašuje broj rođenih beba.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo