Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Opasan virus prijeti korisnicima Facebook-a, posebno onima koji koriste Firefox i Chrome

Nemojte propustiti

Stručnjaci iz Microsofta su otkrili virus koji se krije iza ekstenzije za Chrome i dodatka za Firefox i koji može da preotme Facebook nalog.

zena-kompjuterTrojanac provjerava da li je korisnik prijavljen na Faceboook. Ako jeste, ovaj zloćudni malware program preuzima konfiguracioni fajl sa spiskom komandi.

U zavisnosti od tog fajla, malver može da “lajkuje” stranicu, dijeli sadržaj, objavljuje sadržaj na profilima, komentariše objave, pridružuje se grupama, poziva prijatelje u grupe i chatuje sa prijateljima korisnika preotetog profila.

Iz Microsofta su analizirali Facebook stranicu na kojoj malware objavljuje sadržaj i primijetli da raste broj “lajkova” i komentara na ove objave, koji vjerovatno dolaze od profila korisnika čiji su računari već zaraženi ovim Trojancem.

Njih je očigledno sve više, iako nije jasno kako kriminalci natjeraju korisnike da instaliraju ove plugine.

KAKO SE ZAŠTITITI: Instalirate ekstenzije i dodatke za browser samo ako dolaze iz pouzdanih izvora kao što su Chrome Web Store i Add-ons for Firefox. Ažurirajte svoj antivirus, programe i operativni sistem redovno.

(S media)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo