Subota, 16 listopada, 2021

Opasna droga u Sarajevu: Smrtonosni, a jeftini ‘Spice’ na ulicama grada?!

Nemojte propustiti

55072a52-1664-47b7-80cc-06beb0094cfb-14-svyle-1761755375bf4ebc55e-718x446

To je trenutno gotovo najpopularnija droga među mladeži koja stalno izaziva glavobolju kod policajaca. Prošle godine se u Rusiji desio izrazito veliki broj smrtnih slučajeva od posljedice ove droge.

”Smjese za pušenje”, ”sol”, ”mix” – to su nazivi grupa droge poznatih u Rusiji kao Spice. Jeftina je i izgleda poput marihuane, ali može imati smrtonosan učinak. Sastav ove droge je hemijski, pa zbog toga što se njena formula stalno mijenja, jako ju je teško u potpunosti zabraniti, piše Avaz.

Ta droga stigla je u Rusiju krajem 2000-ih kao legalna tvar. To je trenutno gotovo najpopularnija droga među mladeži koja stalno izaziva glavobolju kod policajaca. Prošle godine se u Rusiji desio izrazito veliki broj smrtnih slučajeva od posljedice ove droge. Spice je dostupan preko smart shopova u kojima se kupuje kao sol za kupanje ili osvježivač prostora, ali to su kombinacije raznih kemikalija, teških metala, benzena i crvenog fosfora.

Kako prenosi portal Vazda, ova opasna droga se pojavila u Sarajevu i posljednjih mjesec dana se može kupiti od “uličnih dilera”. Jeftinija je od marihune i jako sličnog izgleda.

55072a51-9014-4b7a-940e-246eb0094cfb-spice

Droga se sastoji od supstituta kanabisa, nekih hemikalija i može se rastopiti u čaju. Nakon pušenja, lako može izazvati trovanje ili dovesti do zastoja srca.

Ruski mediji su sve više zabrinuti zbog brzog širenja droge spice, što je podsjetilo na drogu “krokodil”, o kojoj se naširoko pričalo prošle godine. Ova droga uzrokuje ožiljke zbog kojih koža izgleda kao u reptila.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vukanović: Ovdje nema ko da ratuje, sirotinji dosta rata

"On je najveći neprijatelj RS i srpskog naroda! On je izdajnik! Jeste li vidjeli gdje da se ide u...

Možda vas zanima i ovo