Četvrtak, 21 listopada, 2021

Opasna po zdravlje: Pročitajte kakve se salate treba čuvati…

Nemojte propustiti

Upakovane salate koje su spremljene za trenutnu konzumaciju opasniije su po zdravlje od goveđih hamburgera, saopštio je jedan od najpoznatijih engleskih stručnjaka za hranu.

salataKako piše B92, prenoseći članak iz britanskog The Telegrapha, ova optužba o ozbiljnim zdravstvenim problemima koje izaziva pakovani zeleniš došla je nakon masovnih infekcija koje su se u Engleskoj desile u posljednje vrijeme, a povezane su sa ovakvim načinom plasiranja prehrambenih proizvoda.

Vrećice sa salatama koje se prodaju u supermarketima u većini slučajeva potiču od istog dobavljača, a neki od tipova bakterija koje se nalaze u njima je skoro nemoguće unišititi, osim ako se listovi ozrače, čemu se javnost jako protivi, rekao je profesor Hugh Pennington.

Njegova izjava je posljedica istrage koju je sproveo Zavod za zaštitu zdravlja nakon pojave infekcija kojima je u maju prošle godine u Engleskoj i Škotskoj bilo zaraženo više od 300 ljudi.

U analizi koja je napravljena došlo se do zaključka da postoji povezanost između konzumiranja raznih vrsta salata i špinata sa infekcijama, a da su najlošijeg kvaliteta upravo one koje su već pripremljene za korištenje i upakirane u kesice.

Ovaj slučaj nije karakterističan samo za Englesku jer je slična situacija primjećena i u Americi, gdje su zdravstvene vlasti također izrazile veliku zabrinutost za pripremljene, oprane i spakovane salate za brzu upotrebu.

Prošle godine jedan od proizvođača je bio primoran povući iz prodaje upakovane kese sa salatom u 10 američkih država, nakon što je ministarastvo zdravlja u njima našlo bakteriiju listerija.

Potražnja sa salatom u svijetu je sve veća, između ostalog i zbog općeg trenda zdravog života s kojim se poistovjećuje ovo povrće, ali se ova vrsta hrene smatra jednim najčešćih uzročnika bolesti, uglavnom zbog toga što se gaji direktno u zemlji. Neke od patogenih klica se naime, mogu ubiti samo toplinom ili jakim deterdžentima, a ne samo vodom.

“Generalno je sigurnije pojesti hamburger nego salatu koja ide uz njega, usprkos svim skandalima koji prate proizvođače mesa i mesnih prerađevina, jer se proizvodnja mesa može lakše pratiti rigoroznim mjerama koje su postavljene pred proizvođače” kaže Pennington.

Salate se mogu učiniti sigurnim za upotrebu zračenjem, ali javnost je protiv tog načina dekontaminacije povrća. Kupac pakovane salate u supermarketu nikada ne može biti siguran šta je korišteno od hemijskih sredstava da bi ubilo insekte i bakterije, kao i za pranje povrća i da li je uopće bilo šta korišteno.

Zbog toga uvijek postoji rizik da se na povrću nađe neki izvor zaraze kao što su bakterije kriptosoridijuma, salmonele ili listerije, pa stručnjaci svima preporučuju da svakako salatu operu prije nego što je konzumiraju, iako na kesama piše da je “oprana i spremna za jelo”.

U 2011. godini jedna firma u Njemačkoj je identifikovana kao izvor masovne infekcije ešerihijom koli, jer su na njoj bile zaražene klice graha i zelenog povrća. Tada je od posljedica zaraze umrlo preko 20 ljudi, zaraženo preko 2.000.

Najveća epidemija ešerihije koli zabilježena je 1966. godine u Japanu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo