Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Opasne hemikalije u odjeći koje uzrokuju rak

Nemojte propustiti

Mnogi tekstilni proizvođači i poznate modne svjetske marke u izradi odjeće koriste opasne hemikalije koje mogu da izazovu razna oboljenja, pa čak i rak – upozorava “Grinpis”.

Neke hemikalije mogu da uzrokuju karcinom ili da utiču na hormonalni sistem. Te hemikalije u zemljama proizvodnje,

Ilustracija
Ilustracija

preko fabričkih otpadnih voda, završe u rijekama.

Nakon što odjeća bude izvezena u druge zemlje otrovne materije “napuštaju” tekstil, npr. prilikom pranja.
Tako se širom svijeta ugrožavaju voda za piće i životni prostor riblje populacije.

Čak ako odjeća i nije otrovna, moguće je da su u procesu njene proizvodnje korištene štetne materije – napominju u “Grinpisu”.

Neki trgovci otvoreno najavljuju bojkot proizvođača i trde da modni brendovi rijeke koriste kao kanale za odvod otpada.
Sve vodeće modne marke koriste opasne hemikalije – to je “Grinpis” dokazao u ljeto 2012. godine.

Ova organizacija je u nezavisnim laboratorijima ispitala 141 komad odjeće iz 29 zemalja – traperice, pantalone, majice i donje rublje.

Riječ je o odjeći marki poput “Armanija” ili “Benetona”, odnosno brendova “C&A”, “Kalvin Klajna”, “Disela”, “Esprita”, “Levisa” itd..

Rezultati su bili šokantni – opasne materije nisu pronađene baš na svakom komadu odjeće, ali ih je bilo na odjeći svake od tih firmi.

Na primjer, na tekstilnim proizvodima “Zare”, marke koja pripada španskoj grupaciji “Inditeks”, na džin-pantalonama proizvedenim u Pakistanu stručnjaci su pronašli materije koje mogu da uzrokuju rak.

Mnogi stručnjaci upozoravaju da postoje hemikalije koje nisu otrovne – to su masni alkoholi. Iz njih ne nastaju nikakvi “otpadni” proizvodi, štetni za okolinu – navode agencije.

Modna branša je burno reagovala na ta ispitivnja. Od 2011. godine, kada je Grinpis” pokrenuo kampanju protiv hemikalija u odjeći, 17 velikih brednova, među njima “Adidas”, “Najk” i “H&M”, obećali su da će do 2020. godine prestati koristiti štetne materije.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo