Utorak, 27 srpnja, 2021

Opasni proizvodi otkriveni u BiH: Pogledajte imate li kod sebe nešto od ovih stvari

Nemojte propustiti

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine objavila je spisak nesigurnih proizvoda, koji su pronađeni na tržištu BiH.

Na spisku je najviše dječijih proizvoda. Većina njih predstavlja opasnost od povreda, a neki mogu uzrokovati požare ili čak strujne udare. Stoga pogledajte imate li neke od ovih proizvoda kod sebe. Ako imate možete ih i vratiti, tvrde u Agenciji za nadzor za tržište u BiH.

Jedan od nesigurnih proizvoda je ”Dječija lutka”

Proizvod predstavlja hemijski rizik jer sadrži 0,15 % (m/m) di – (2-etilheksil) ftalata (DEHP) i 0,67 % (m/m) diizononil ftalata (DINP), što nije u skladu sa odredbama Odluke o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate (“Službeni glasnik BiH”, broj: 04/10).

Zemlja porijekla Kina. Mjerodavne inspekcije su naložile mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača i uništavanja nesigurne igračke, te obavještavanja potrošača. Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da isti vrate u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.

Još jedna ”dječija lutka”

Proizvod predstavlja hemijski rizik jer sadrži 0,53 % (m/m) di – (2-etilheksil) ftalata (DEHP), što nije u skladu s odredbama Odluke o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate (“Službeni glasnik BiH”, broj: 04/10).

Električni uvijač za kosu

Proizvod predstavlјa opasnost od požara i povreda jer:

– Površina poprečnog presjeka provodnika napojnog kabla je manja od minimalno dozvolјene,

– Uz proizvod nije isporučeno uputstvo niti je proizvod propisno označen.

Proizvod nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i sa standardom BAS EN 60335-2-23:2007 + A1:2010 + A11:2012.

Baterije za laptop računare Lenovo

Lenovo i Sanyo su proveli istraživanja koja su pokazala da se baterija pregrijava što može dovesti do štete na samom računaru, te do požara i povreda. Pregrijavanje baterije nastaje kao rezultat nedostataka na materijalima od kojih su izrađene baterije. Takođe, brojni vanjski faktori mogu dovesti do ovoga kao što su toplota, hladnoća, vlaga, vanjska sila, veliki broj dopunjavanja i punjenja baterija, izlaganje nekonzistentnom izvoru snabdijevanja električne energije. Sporne baterije su bile isporučene kupcima u sklopu ThinkPad laptop računara ili su prodavane zasebno, u periodu 02.2010. – 06.2012.

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine redovno objavljuje proizvode koji su štetni te zabranjeni na našim prostorima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedna “šuplja priča”: Milorad Dodik mora glasati u Predsjedništvu ako ne želi biti preglasan

Važno je napomenuti da Dodik nikada nije propuštao dolazak na sjednice Predsjedništva BiH upravo zbog bojazni da bi neke...

Možda vas zanima i ovo