Petak, 24 rujna, 2021

Opasni za upotrebu u kućanstvu: Pogledajte koji svjetlosni lanci donose rizik od strujnog udara

Nemojte propustiti

Agencija za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH su završili zajednički projekt nadzora električnih svjetlosnih lanaca. Ovo je treći projekt nadzora električnih proizvoda obuhvaćenih Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica (“Službeni glasnik BiH“, broj 98/09) koji su Agencija i nadležne inspekcije sprovele u 2012. godini.

Jedan od opasnih proizvoda (Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH)
Jedan od opasnih proizvoda (Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH)

Cilj projekta je bio utvrditi jesu li svjetlosni lanci, koji se stavljaju na tržište Bosne i Hercegovine, sigurni za korištenje od strane potrošača.

Projekt nadzora svjetlosnih lanaca je proveden u prosincu 2012. godine, s obzirom da je to razdoblje kada se ovi proizvodi najviše nalaze na našem tržištu i kada ih potrošači koriste za obilježavanje božićnih i novogodišnjih blagdana.

Tijekom provedbe projekta obavljeno je ukupno 18 inspekcijskih kontrola u kojima je kontrolirano 13 različitih tipova svjetlosnih lanaca. Inspektori su izvršili administrativnu i vizualnu kontrolu ovih proizvoda i na tom temelju odabrali 12 uzoraka za laboratorijsko ispitivanje. Laboratorijskom analizom je utvrđeno da 9 uzoraka (75%) ne ispunjava sigurnosne zahtjeve Naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica, te da za potrošače predstavljaju rizik od strujnog udara.
Mjerodavna inspekcijska tijela Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH su, za sve proizvode kod kojih nije bilo moguće otkloniti nesukladnosti, naložila mjere povlačenja s tržišta, te obavješćivanje potrošača o rizicima i načinu povrata spornih proizvoda, stoji u saopštenju Agencije.

Detaljne informacije o rezultatima ovog projekta su dostupne ovdje.
(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik: Žena funkcionera PDP-a danas je svojim đacima držala predavanje kako smo svi mi Bosanci

Gorica Dodik na Twitteru često komentira aktuelnu političku situaciju i napada one koji su "protiv" njenog oca. Kćerka Milorada Dodika,...

Možda vas zanima i ovo