Subota, 4 prosinca, 2021

Općina Stari Grad spremna za turističku sezonu: Bezbjednost turista na prvom mjestu

Nemojte propustiti

Općina Star Grad spremno dočekuje početak ljetne turističke sezone u Kantonu Sarajevu, naglašava načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Prema procjenama turističkih radnika bezbjednosni segment je jedan od najvažnijih u turizmu, pa su s toga u Općini Star Grad odlučili da mu posvete veliku pažnju, javlja Anadolu Agency (AA). 

Vodeći se time da je bezbjednost turista na prvom mjesto općina je izdvojila sredstva od oko 350.000 konvertibilnih maraka (KM) za bezbjednost, odnosno za nabavku neophodne opreme Policijskoj stanici Stari Grad i specijalizovanog manjeg vatrogasnog vozila za DVD Vratnik, kako bi mogli intervenisati u malim ulicama.

“Općina Stari Grad je iz sredstava posebne namjene od strane Civilne zaštite obezbijedila pomoć za MUP Kantona Sarajevo i vatrogasnu jedinicu DVD Vratnik. Za Policijsku stanicu Stari Grad izdvojili smo 205.000 KM, a za DVD Vratnik 150.000. Ovo je druga faza, jer smo u prvoj preko sredstava Civilne zaštite iznosom od oko 400.000 KM sanirali i obezbijedili sva klizišta na području naše općine“, kaže Hadžibajrić. 

Navodi da su Stari Grad, a i Sarajevo spremni za ljetnu turističku sezonu.

“Međutim, trebalo bi nam više pameti da ne letimo sa izjavama, kao što se desilo pred Novu godinu. Zbog neopreznih istupa u javnost i najave navodnog terorističkog napada u Starom Gradu je otkazano 85 posto rezervisanih noćenja, pa smo Novu godnu slavili sami sa sobom. Nadam se da će takve neoprezne izjave izostati. Turistička sezona je veće krenula. Baščaršija je puna turista i očekujem da će do sredine oktobra biti veoma uspješna“, rekao je Hadžibajrić. 

Fahrudin Halač, načelnik Prve policijske uprave se zahvalio Općini Stari Grad i načelniku Hdžibajriću na izdvojenoj pomoći i naglasio, te iskazano nadu da će se saradnja uspješno nastaviti i u budućnosti.

“Dugi niz godina se pripremamo i imamo posebne aktivnosti pred početak turističke sezone po pitanju sigurnosti građana i turista. Ovo nije prva pomoć općine koju pruža Policijskoj stanici Stari Grad. Napomenuću da je 90 posto užeg jezgra Starog Grada pokriveno video nadzorom. U planu su obnavaljanje kamera, koje je ‘pregazilo vrijeme’, pa ćemo novac između ostalog utrošiti u sofisticiraniju opremu. Općina je već realizovala sjajan projekat kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja na Baščaršiji. Zatvarenjem ulaza za vozila znatno je poboljšana bezbjednost pješaka u jezgru Starog Grada“, kazao je Halač.

Šemsudin Džeko, direktor Turističke zajednice KS istakao je da je odlična stvar što su u Općini Stari Grad svi planirani građevinski radovi okončani, što je uz bezbjednost, prema njegovim riječima, jako važno u turizmu.

“Zvanični podaci govore da je Kanton Sarajevo u prošloj godini bio najposjećenija destinacija u BiH, sa oko 350.000 dolazaka i oko 700.000 noćenja. U Kantonu Sarajevo najposjećenija lokacija je Stari Grad. Oko 77 posto onih koji dođu u Sarajevo posjete Baščaršiju. Vrlo zanimljivo je da su među gostima koji najviše posječuju Sarajevo turisti iz Turske, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Važno je što bezbjednosna situacija u Sarajevu nije ništa lošija nego u ostalim metropoloma. Upravo je bezbjednost jedan od najvažnijih segmenata kod odluke turista koju će destinaciju posjetiti“, istakao je Džeko.

Zanimljivo je da je 2015. godina bila rekordna kada je riječ o broju turista u glavnom gradu BiH. U prošloj godini je bilo tri puta više turista nego 1984. godine kada su se u Sarajevu održale 14. zimske olimpijske igre.

Džeko je naglasio da je Turistička zajednica KS obavila istraživanje među turoperaterima i dobila zanimljive rezultate. Naime, prema mišljenju turoperatera glavni aduti BiH i Sarajeva u turizmu su bogato kulturno-istorijsko naslijeđe.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo