Subota, 15 svibnja, 2021

Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ Coca-Cola uručila vrijednu donaciju za brigu prijevremeno rođenih beba

Nemojte propustiti

U okviru projekta „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice“, odsjeku za neonatologiju pri novootvorenom Odjeljenju za pedijatriju Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ uručen je inkubator namijenjen za njegu prijevremeno rođenih beba u vrijednosti višoj od 33.800 KM.

Jedan od najvažnijih strateških ciljeva na kojima Coca-Cola zasniva svoj pristup održivom poslovanju je doprinos lokalnim zajednicama u kojima kontinuirano pronalazi i pruža rješenja za važna socio-ekonomska pitanja.

„Izuzetno smo sretni zbog činjenice što je kompanija Coca-Cola pokrenula ovaj značajan projekt i posebno smo zahvalni što je naša bolnica bila dio ovako lijepe priče u našem društvu. Ponosni smo, jer od danas stanovnicima Kantona Sarajevo možemo pružiti novoopremljeni moderni odjel Pedijatrije, koji će svim budućim majkama i djeci obezbijediti najsavremenije uslove za njegu i uspješno liječenje”, izjavio je prim. dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice „prim. dr. Abdulah Nakaš“

Posljednjih deset godina, u Kantonu Sarajevo na godišnjem nivou rodi se prosječno između 4200 i 4500 novorođenčadi od čega su u prosjeku od ukupnog broja, više od 10% rođenih upravo prijevremeno rođene bebe.

„Od presudne je važnosti da svako dijete, nedonošče ili ono sa malom porođajnom težinom, smjestimo u siguran prostor inkubatora jer se time osiguravaju adekvatni uslovi za vitalne funkcije, vlažnost zraka, koncentraciju kisika i sve ostalo kako bi se prilagodilo i preživjelo u okruženju surovijem od nježnog, sigurnog prostora majčine utrobe. U životu smo povezani, tako je prirodna izvorska voda Olimpija izvor života, a za našu nedonoščad je to danas donirani inkubator. Hvala kompaniji Coca-Cola na ovoj vrijednoj donaciji koja će omogućiti stvaranje najbezbjednijih uslova za njegu prijevremeno rođenih beba”, izjavila je dr. Jasmina Šlaku, šef odjeljenja za pedijatriju i odsjeka za neonatologiju.

Cilj projekta „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice“, je podići svijest javnosti o važnosti stvaranja najbezbjednijih uslova za njegu prijevremeno rođenih beba i nabavka neophodnih aparata i opreme za liječenje koji su do sada donirani regionalnim centrima u Tuzli, Banjaluci, Mostaru i Sarajevu.

„Ove godine, kada Coca-Cola obilježava petu deceniju poslovanja i distribucije svojih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine, sretni smo i zbog činjenice da je zahvaljujući velikim trudom i naporima kolektiva Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ uspješno otvoreno Odjeljenje za pedijatriju. Ova godina je velika godina za lokalnu zajednicu i izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo ovim projektom prvenstveno pomogli onima koji započinju svoje prve korake života i razvoja. Današnjom donacijom, također pružamo podršku i razvoju kapaciteta Opće bolnice kao i njenim stručnim medicinskim kadrovima, koji svakodnevno ulažu velike napore i brinu o prijevremeno rođenim bebama“, izjavio je Mirza Selimhodžić, direktor prodaje Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.

Projekt sadrži i edukativni karakter koji za cilj ima podizanje svijesti javnosti o važnosti stvaranja najsigurnijih uslova za njegu prijevremeno rođenih beba, a realizira se uz podršku prijatelja: UMBD – Institut za majku i dijete, Mrvice – Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj, JU Apoteke Sarajevo, Bingo tržni centar, Mercator BH, Konzum BiH, Tropic centar Banja Luka, Ženske priče s Amrom Džeko.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo