Petak, 30 srpnja, 2021

Opozicija na nogama: Kusturičin Andrićgrad ide pod nadležnost Vlade?

Nemojte propustiti

Andrićgrad bi uskoro mogao preći u nadležnost Vlade RS. Po skraćenom postupku prihvaćen je Vladin prijedlog o izradi zoning plana, po kome bi vlasnik Emir Kusturica trebalo da predstavi šta sve namjerava da gradi u narednoj deceniji, prenosi ATV.

Sve to je bilo dovoljno da se opozicija digne na noge. Tvrde da je to prečica da se opštini Višegrad oduzmu sve nadležnosti. Ministar za prostorno uređenje odbacila je optužbe opozicije.

“Sve nadoknade, eventualno ako dođe do izrade još nekih kapaciteta idu isključivo u budžet opštine kako i Višegrada tako i ostalih opština za koje su predviđene ove odluke o izradi prostorno-planske dokumentacije”, objasnila je ministar za prostorno uređenje, urbanizam i ekologiju Srebrenka Golić.

Srebrenka Golić poslanicima je, opet po skraćenom postupku, predstavila plan parcelacije autoputa Banjaluka- Doboj. Na prijedlog Vlade da se Aerodrom Banjaluka i planina Klekovača proglase područjima posebne namjene, kako bi se uskladili sa Prostornim planom Republike Srpske do 2025. Opozicija nije imala ništa protiv. Zdravko Krsmanović nije tako mislio kada ga je Nedeljko Čubrolivić spriječio da povede raspravu o davno obećanom, aerodromu Trebinje.

“Sad kad tražimo prostorni plan posebnog područja ne da vam predsjednik Skupštine da govorite. To je jednostavno neizdrživo. Počećemo se ponašati kao Vojislav Šešelj. Lećemo na Skupštinu i nećemo htjeti izaći dok nas ne odnesu. Ovo mu je zadnja opomena od nas, jer on ne zna kakvi su ljudi iz Hercegovine”, rekao je poslanik NDP-a u NSRS Zdravko Krsmanović.

Iako je današnja rasprava trajala kraće nego prethodnih dana, za riječ se javio i SNSD-ov Dragoljub Davidović. Nakon što je bivši gradonačelnik Banjaluke uopozorio da rad Komisije za koncesije i Geodetske uprave treba držati pod lupom, kako sa odugovlačenjem građevisnkih dozvola ne bi rastjerali i ono malo investitora koji dođu u Srpskoj. Njegovu diskusiju opozicja je protumačila na svoj način.

“Danas je po prvi put jedan kolega iz vladajućeg SNSDa rekao da RS ima probleme sa privlačenjem stranih i domaćih investitra, zato što se od njih traže davanja koja mogu biti mito i korupcija”, smatra šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS Branislav Borenović.

Interesantno je da je SDS podržao prijedlog Nenada Stevandića. Nakon što im se u prvi mah nije svidjela, ipak su podržali ideju da u formiranju jedinstvenog registra ratnih zločina učestvuju i srpski predstavnici vlasti u Sarajevu. Naredno skupštinsko zasjedanje zakazano je za 20. oktobar.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo