Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Oprez! Na snazi su dva upozorenja; Sladić: Slično kao te, za meteorologe, čuvene 2003. godine…

Nemojte propustiti

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno sa kišom. Glavnina padavina se očekuje na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne. Najintenzivnije padavine su na području Hercegovine i izgledno je da jača kiša sa sjevera Hercegovine zahvati južni dio Kantona Sarajevo.

Vjetar umjeren i jak južnog smjera, povremeno i sa olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18°C.

U Sarajevu oblačno sa kišom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 10°C, a najviša dnevna oko 15°C.

Zbog oblinih padavina koje nas očekuju na snazi je crveno upozorenje.

Očekivana količina padavina na području Krajine je 30-60 litara po metru kvadratnom. Jugozapadni dio Bosne 50-80 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini 80-140 litara po metru kvadratnom. U dijelu centralne Bosne 50-80 litara.

Pored crvenog meteoalarma zbog obilnih padavina, na snazi je i upozorenje zbog udara vjetra i to na područuju Bihaća, Livna, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Banje Luke, Foče i Trebinja.

Građanima je poručeno da budu u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom i očekuju manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

“Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar”, navodi se u upozorenju.

I naredna dva dana, prema prognozi FHMZ-a, očekuje nas oblačno sa kišom. Jače padavine sutra se očekuju na području Hercegovine i Krajine, a povremeno može biti jakih udara juga u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne.

U subotu pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama će padati i snijeg. Padavine nisu obilne. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 6°C, na jugu do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13°C.

O temperaturama koje su pred namaa oglasio se i bh. meteorolog Nedim Sladić: “Položaj i raspodjela temperatura zraka na 850 hPa (1,5 km visine) početkom aprila 2022. je vrlo slična kao te daleke i, za meteorologe na Balkanu, čuvene te po svakom kriteriju impozantne 2003. godine”, objavio je sinoć Sladić na svom Facebook profilu.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Pregovori o Izbornom zakonu nakon Općih izbora

Govoreći o Izbornom zakonu, predsjednik SDA je rekao da je predložena "mapa puta". Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka sa...

Možda vas zanima i ovo