Petak, 14 svibnja, 2021

Oprez: Pojavila se nova prevara na Facebooku

Nemojte propustiti

Možda niste od onih koji tako lako padaju na ovakav tip prevara, ali ne bi bilo loše da znate o čemu se radi.

Ilustracija
Ilustracija

Prema pisanju sajta Hoax Slayer, ponovo je aktuelna jedna od prevara sa dobtikom na lutriji.

Da bi lažne vijesti o dobicima na nepostojećim lutrijama učinili uvjerljivijim, prevaranti koriste imena poznatih kompanija kao što su Microsoft, Yahoo i Google.

U emailu koji navodno šalje Facebook, sretni ‘dobitnik’ se obavještava da je pobjednik Facebookove “međunarodne online lutrije” za 2013. i da je osvojio nagradu od 950.000 dolara.

Navodno, email adresa korisnika je slučajno odabrana i sada dobitnik treba da kontaktira “odjeljenje za isplate” kako bi preuzeo nagradu.

Oni koje “padnu” na ovakve tvrdnje i koji kontaktiraju pomenuto odjeljenje, biće obavješteni da moraju da plate izvjesne troškove kako bi im novac koji su dobili bio prebačen na račun, prenosi portal Informacija.

Osim što bi mogla da ostane bez novca, žrtva će rizikovati i svoje lične i finansijske podatke, koje će predati u ruke kriminalcima navodno kako bi dokazala svoj identitet. Takvi podaci o žrtvi kasnije mogu biti iskorišteni za krađu identiteta.

(Banjalukalive)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo