Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Oprez pri kupovini: Evo kako ćete prepoznati automobil koji je bio poplavljen

Nemojte propustiti

poplavljen-autp

Prave razmjere katastrofalnih poplava koje su pogodile regiju će se tek znati za nekoliko mjeseci, ali pojedini građani već znaju koliko su nakon vodene stihije “u minusu”. Pored domaćinstava koji su uništeni, najveći broj građana je pretrpio štetu kod svojih automobila, jer su mnogim vlasnicima vozila totalno uništena.

Postoje i oni koji će da pokušaju da uz manje ili veće popravke osposobe svoj auto, a ima i onih koji će pokušati da poprave svoje ljubimce, nakon što ih “nalickaju”. Telegraf vam zato daje praktična uputstva kojih se morate pridržavati ukoliko planirate da kupite polovni auto, kako ne bi bili prevareni. Ekipa Telegrafa je posjetila nekoliko auto servisa, a ovo su savjeti majstora koji već imaju automobile iz poplavljenih gradova, i čiji će vam savjeti pomoći.

Naravno, ako kupujete polovni automobil, najlakši način je da vam prodavac kaže istinu, ali ako to izostane, onda kupac mora sam da se potrudi i pronađe dokaze. Evo i kako:

Povedite majstora sa sobom – Bez obzira koliko se dobro razumijete u četverotočkaše, automobil koji želite da kupite OBAVEZNO mora da pogleda majstor u kog imate povjerenja. Onaj ko želi da proda automobil koji je bio potopljen, neće žaliti novac kako bi uspješno sakrio tragove vode i mulja u vozilu.

Tražite od vlasnika saobraćajnu dozvolu – Pokušajte da utvrdite gdje se vozilo nalazilo u vrijeme poplava. Ukoliko je promijenjena saobraćajna dozvola u posljednjih mjesec dana, detaljno tražite obrazloženje zbog čega je to učinjeno. Ukoliko sumnjate, obavezno potražite papire o automobilu koji želite da kupite.

Provjerite dijelove koji najčešće stradaju – Nakon što automobil ostane u vodi nekoliko dana mnogi dijelovi su zreli za mijenjanje, odnosno nisu više za upotrebu. U zavisnosti od vrste i godišta vozila prva na udaru je elektronika i ona najčešće nepovratno strada. U najvećem broju slučajeva za detaljno utvrđivanje stanja ovog dijela auta je neophodan majstor kako bi se utvrdila u kom se stanju nalazi. Uzimanje automobila sa ugroženom elektronikom, veoma brzo ćete biti primorani da izdvojite mnogo novca kako bi popravili elektroniku.

Provjerite akumulator. Pošto on prvo strada kod dodira sa vodom, vlasnik ga je najvjerovatnije zamijenio, tako da novi akumulator može da znači da je bio u poplavljenom području. Naravno, ne u svakom slučaju.

Utvrdite u kom stanju se nalaze tečnosti, jer se moraju mijenjati nakon poplava. Ulje, antifriz, i ulje za kočnice se moraju zamijeniti ako su došli u dodir sa vodom. To naravno vlasnici dobro znaju pa će to sigurno uraditi. Ako izgleda kao slipavo i nema viskoznost, moguće je da se u njemu zadržala voda.

Pretjerana nalickanost – Sjedišta i tapacirung stradaju obavezno u poplavama, i vlasnici su ih najvjerovatnije zamijenili.

Preostali mulj i smrad – Pošto se poslije poplava zadrži blato u autu, prodavci ga operu i usisaju kad se osuši ali ga uvijek ostane malo tamo gdje ne gledaju a to je u vratima, na pojedinim mjestima u gepeku ili teže dostupnim dijelovima motora, naročito sa strana motora. Iako se kola za prodaju dobro operu i namirišu ipak se pomalo provlači miris vode ili blata koji na “prvu loptu” ne možete da osjetite. Najčešće se osjeti u prtljažniku automobila.

Potrebno je potražiti ostatke mulja u skrivenim i nepristupačnim dijelovima karoseriije auta, to su razni kanali za strujanje vazduha, sitne rupice u karoseriji automobila, rupe za držače sklopova, rupe za šrafove i slično. Mulj se dugo zadržava u sklopovima plastičnih zatezača i žabica pogotovo u njihovim zupcima. Veoma teško je očistiti i sve šrafove koji se napune muljem, pa i njih treba bolje pogledati.

Zvuci automobila u vožnji – Prilikom probne vožnje, obratite pažnju na zvuk kočnica, jer kod automobil koji je bio poplavljen, čuje se više škripanja, zujanja i sličnih zvukova nego kod normalnog auta. Također, u takvim vozilima kočnice se jače čuju nego obično.

Stanje kablova – Najjednostavniji način da provjerite je da u kabini vozila bila voda je da pronađete snop kablova, skinete izolacionu traku i provjerite da na nekom od njih ima tragova mulja. Ako se ne vidi golim okom, čistom bijelom maramicom obrišite kablove i dokaz je tu. Možete da provjerite i stanje bakarnih kablova, jednostavno ogulite izolaciju na dijelu kabla,ako su bakarne žice tamne braon boje, najvjerovatnije su bile u kontaktu sa vlagom.

Ono što nikako ne može da se provjeri, a što morate da znate, je stanje zračnih jastuka, jer oni propadaju u dodiru sa vodom i moraju da se promijene. U protivnom će veoma brzo istruliti i izgubit će svoju funkciju.

Podsjetimo, prema najavama iz auto-kuća, automobili koji su bili poplavljeni bit će oko 40 posto jeftiniji od ostalih u ponudi. Također, veoma je važno da i ako kupite automobil koji je bio u poplavi ne pokušavate sami da otklonite kvar, ako se u to ne razumijete.

Prema riječima stručnjaka, probleme na potopljenim automobilima treba očekivati i poslije godinu dana, a najviše kvarova se bilježe na novijim tipovima sa dosta elektronike. Pored toga najkritičniji dijelovi su i ABS, servo volan i kočnice.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo