Petak, 14 svibnja, 2021

Opsadno stanje u Turskoj: Privedeno oko 180 demonstranata (Video)

Nemojte propustiti

U više gradova u Turskoj tokom noći i u ranim jutarnjim satima privedeno je oko 180 osoba, zbog nasilja tokom protesta zbog rekonstrukcijskih zahvata u parku Gezi, smještenom na istanbulskom trgu Taksim, javio je novinar agencije Anadolija.

U istanbulu je privedeno 69, Izmiru 90, Isparti 16 i Kayseriju devet osoba, potvrdili su zvaničnici.

Policija je zatvorila neke od prilaza trgu Taksim, a demonstranti su se nakon jutrošnje intervencije policije razišli u manjim grupama i trenutno se nalaze u obližnjim ulicama.

Demonstranti su u ranim jutarnjim satima bacali kamenice i staklene boce na pripadnike policije. Kako javlja novinar agencije Anadolija, većina dućana na trgu Taksim je zavorena, a neki objekti pretrpjeli su materijalnu štetu.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Muammer Guler izjavio je ranije kako će svaki navod i svaka prijava o nesrazmjernoj upotrebi sile prilikom demonstracija biti istraženi, dok je guverner Istanbula Huseyin Avni Mutlu napomenuo kako stabla iz parka Gezi nisu posječena, nego iskopana i premještena na drugu lokaciju, kako ne bi došlo do uništavanja zelenih površina.

Protesti su počeli zbog ponovne izgradnje historijske kasarne iz osmanskog doba, a koja je srušena 1940. godine, a čija je lokacija planirana za sporni park Gezi.

(Source)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Haški sud: Odbijen prigovor na odluku da zločinac Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji

Advokat Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Wakefield noževima izboli generala Vojske RS...

Možda vas zanima i ovo