Nedjelja, 2 listopada, 2022

Opšti izbori u BiH 2014. godine mogu biti dovedeni u pitanje

Nemojte propustiti

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocijenio je da bi opšti izbori u BiH 2014. godine mogli da budu dovedeni u pitanje ukoliko odluka “Sejdić-Finci” ne bude provedena do kraja marta ove godine.

izbori“Ukoliko odluka `Sejdić-Finci` ne bude provedena do kraja marta i umjesto strateških interesa po građane BiH nadvladaju stranačke kalkulacije, može se dogoditi da Savjet Evrope i EU tretiraju opšte izbore koji će biti održani 2014. godine u BiH kao da ne ispunjavaju evropske standarde jer se na njima neće poštovati ljudska prava svih građana u BiH”, rekao je File u Briselu tokom sastanka sa ministrom bezbjednosti BiH Fahrudinom Radončićem.

File je tokom sastanka naglasio da je zvanični Brisel jasan – da nema novih ustupaka vlastima BiH u ispunjavanju obaveza prema presudi “Sejdić-Finci”.
File je upoznao Radončića s tim da je specijalni predstavnik EU Peter Sorensen dobio dodatna ovlaštenja i podršku Brisela u nastojanju da pomogne političarima u BiH u iznalaženju neophodnih rješenja na evropskom putu BiH.

On je naglasio da će Brisel još snažnije pomagati političkim liderima i strankama u BiH i ohrabrivati ih na kompromis u neminovnom ispunjavanju preciznih i nepromjenjivih uslova iz Mape puta.

Radončić je istakao da će o stavovima Filea i zvaničnog Brisela upoznati članove “šestorke”, ali i opozicije, “jer je evropski put obaveza svih političkih projekata u BiH”, saopšteno je iz Saveza za bolju budućnost.

On je istakao da će EU i SAD zajednički raditi na najavljenoj rekonstrukciji Federacije BiH.

Razgovoru Filea i Radončića, koji je i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, prisustvovao je i ambasador BiH u Briselu Igor Davidović.

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo