Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Optimistične vijesti s Oxforda: Prve vakcine protiv korone stižu brže nego što se očekivalo!?

Nemojte propustiti

Moguće je da će prve doze cjepiva protiv covida-19 stići već krajem decembra, prenosi Hina u subotu Jutarniji list, koji ističe da dobre vijesti dolaze s Oxforda.

Tu optimističnu vijest, u situaciji ponovno “pomahnitalog” virusa diljem Evrope, upravo su objavili neki britanski mediji koji tvrde da je vrlo izgledno da uz “privremeno odobrenje za upotrebu” uskoro počne cijepljenje.

Ovi se planovi za skoro cijepljenje temelje na očekivanjima da će Oxfordsko cjepivo, čije je ispitivanje nedavno nakratko bilo zaustavljeno zbog nuspojava, imati ipak uspješne rezultate ispitivanja u trećoj fazi te da bi vrlo brzo moglo dobiti privremeno odobrenje.

Pokažu li se tačnima te informacije, to bi značilo da bi u zemljama EU prve doze tog istog cjepiva mogle stići krajem ove ili početkom sljedeće godine. Naravno, dotad će cjepivo morati dobiti odobrenje Evropske agencije za lijekove bez čije dozvole ni Britanci ne mogu do kraja 2020. koristiti cjepivo.

Inače, Evropska komisija je s firmom AstraZeneca, koja sa Univerzitetom u Oxfordu radi na cjepivu nazvanom Oxfordsko, ugovorila isporuku 300.000 doza po cijeni od 2,5 eura, s tim da EU na sebe preuzima naknadu štete od mogućih nuspojava.

Hrvatska je od te količine rezervirala 1,5 miliona doza, što bi sigurno bilo dovoljno da se od dolaska cjepiva u nekoliko mjeseci cijepi sva osjetljiva populacija – od starijih dio kroničnih bolesnika, donosi Jutarnji list.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo