Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Optužbe iz Irana: SAD su stvorile Islamsku državu

Nemojte propustiti

Viši komandant Oružanih snaga Irana optužio je SAD za stvaranje Islamske države u okviru strateškog cilja da se preoblikuje mapa Bliskog istoka.

“Sunitska grupa koja je poznata po svojoj brutalnosti proizvod je djela terorizma koji sponzoriše Amerika”, rekao je zamjenik načelnika Oružanih snaga Irana, general Masud Džazijeri.

Prema njegovim riječima, Amerika je oslobodila Islamsku državu u regionu da bi stvorila novi Bliski istok, potpaljujući i šireći neizvjesnost među zemljama regiona.
Iranski general tvrdi da Amerika, uz pomoć i savezništva regionalnih plaćenika, uništava regionalnu kulturu, civilizaciju i resurse, sa ciljem da se muslimani oslabe u svim oblastima, prenosi agencija “Sputnjik”.

Iran već neko vrijeme optužuje Ameriku da podržava teroriste, a početkom maja, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hameneji nazvao je SAD “zavjerenicima terorizma”.

Snage Islamske države preuzele su nedavno potpunu kontrolu nad sirijskim drevnim gradom Palmirom, ugrozivši tako artefakte od neprocjenjive vrijednosti.
Palmira se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine.

Procjenjuje se da Islamska država kontroliše 50 odsto teritorije Sirije i trećinu teritorije Iraka, uprkos naporima Amerike i njenih saveznika da je unište.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka stupa na snagu sutra: Slovenija će priznavati testove iz Bosne i Hercegovine

SLOVENIJA - Odluka stupa na snagu 30. jula i važit će do 8. augusta 2021. godine. Vlada Republike Slovenije donijela...

Možda vas zanima i ovo