Subota, 27 studenoga, 2021

Optužnica protiv državljanina Velike Britanije zbog krijumčarenja ljudi

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv E.X., rođenog 31. 08. 1960. godine u mjestu Onrer u Albaniji, nastanjenog u Holtonu u Velikoj Britaniji, državljanina Velike Britanije, koji se nalazi u pritvoru po rješenju Suda BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi E.X. se tereti da je u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom, dana 04. 01. 2014. godine, suprotno Konvenciji Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, ilegalno preveo stranog državljanina iz Republike Albanije preko Republike Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, s namjerom da tu osobu dalje prebaci u Veliku Britaniju, iako ta osoba ne ispunjava uslove za zakonit ulazak i boravak u svojstvu migranta u drugim državama čiji on nije državljanin i u kojima nema odobren boravak ili prebivalište.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi E.X. istog dana oko 19 sati, u mjestu Perućica kod Trebinja, svojim vozilom preko graničnog prelaza ušao u BiH, a albanskog državljanina je uputio da na nepristupačnim dijelovima terena koji nisu označeni kao granični prelaz, pješke pređe u BiH, gdje ga je optuženi E.X. trebao sačekati kako bi se zajedno uputili prema Hrvatskoj i Sloveniji do Italije, a zatim do Velike Britanije, u čemu je spriječen od strane pripadnika Granične policije Bosne i Hercegovine.

Optuženi i krijumčarena osoba su u mjestu Perućica kod Trebinja istog dana u 19,10 sati bili zaustavljeni i kontrolisani od strane policije, a zatim i lišeni slobode, nakon čega je D.M. prekršajno procesuiran, a E.X. priveden u prostorije Tužilaštva BiH.

Optužnica tereti E.X. da je iz koristoljublja omogućio drugoj osobi nedozvoljeni prelazak preko državne granice, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stava 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo